Thursday, September 30, 2010

KASIHANILAH DIA

beberapa bulan yg lepas , kecoh kes histeria kt sekolah aku .. ramai yg jadi mangsa histeria termasuklah kawan2 aku .. huru hara keadaan sekolah masa tu .. ni lah pengalaman pertama aku tgk org kena histeria depan mata aku sendiri .. mmg sgt2 menakutkan sampai mengalir air mata .. yelah , tgh baca yasin , makhluk2 tu masuk dalam badan kawan2 .. lepas beberapa minggu lepas tu , keadaan kembali normal , tapi dh x de aktiviti perkhemahan dijalankan , kalau ada pon dibuat di luar sekolah .. sebagai langkah berjaga2

sekarang , da penghujung bulan september .. esok masuk bulan oktober ,, SPM semakin menghampiri .. tapi nampak gayanya keadaan masih belum stabil .. ada seorg rakan sekelas aku , tibe2 jadi berbeza .. rasa baru jer kami sembang same2 , keesokan harinya , dah jadi mcm masa histeria dulu ..

kesian tgk die . murung aje .. spm dah nak dekat , mesti die x ley fokus coz ada gangguan . tadi dok sebelah die , badan rase panas .. aku doakan dia kembali seperti sedia kala .. amin


p/s : aku harap korg pon dapat sama2 doakan .. :)

Monday, September 27, 2010

zaman dulu :)

DULU2 mana taw main facebook,myspace,blog semua nie . dulu2 online pakai fon jer . best giler dapat join wap free .. pagi petang siang malam on9 jer .. sampai friends beribu-ribu . best nye wap nie walaupun kawan ramai , tapi sume rapat , bley geng . kat wap tu gak ada admin n mcm2 jawatan lain n ada keistimewaan tertentu misalnye , komen paling tinggi lah , chatter tertinggi la mcm2 lagi . pastuh ada byk smiley2 yg cute sampai berat fone nak loading. haha . tapi x per , sanggup tunggu .. kalau sembang2 lak , suke wat private chatroom , kami2 jer ley access situ , mmg best lah dgn kwn2 antaranya ira , abg fadz , ejay , abg tofek , syeeda , aina , abg mieyul , abg famy , aten , kak fify , abg kimi , eka , taha n ramai lagi lah ..

kalo ada budak2 baru join , kami ajak chat same . x de sorg pun yg sombong , x kire la die cantik ke nsem ker , sume baek jer :)

sampai sekarang still contact lagi .. hubungan baik nie x pernah pon renggang . sekarang contact gune fb n msj jer la .. seronok bile dapat update tentang kawan2 lama .. mcm2 cerita dapat share tapi tetap x ley lawan masa dulu :) kenangan terindah dapat kenal dengan mereka . kalo ada masalah , same2 share , setakat nie aku pernah jumpe dgn syeeda jer . hopefully satu hari nanti kiteorg sume dapat berkumpul , mesti best kan ? yelah dah 5 tahun kawan , tapi x pernah tgk muke depan2 kan ..

byk gak wap yg aku pernah join antaranya wavezone , kuyawap , lepakwap , mlife n byk lagi , aku da lupe .. yg paling bez tentulah lepakwap .. sgt best ! rindu masa2 dulu kawan2 ku ..

sayang korg sgt2 :) :) :)

Saturday, September 25, 2010

GIVE AND TAKE


OK . .aku pun baru la jugak follow blog nie n jadi follower ke 488 :) baru sempat explore beberapa post die n yg paling bru n menarik ialah pasal topik follower , ikhlas atau x , membina gak ape die ckp .. hehe .. ada gak post tentang dunia semasa , senang la aku nak update pengetahuan aku dgn menjadi follower blog aizatshafiq nie ..

so , bg kawan2 aku , ape kata korg pon follow coz blog die nie best taw .. :)

sekian terima kasih :D

MANA A dan B ?

TRIAL SPM telah pun berakhir..result pun dah dapat semua..Kecewa?Ada jugak.Puas hati?Tak pun..Tapi syukurlah ada peningkatan berbanding exam dulu.dan inilah pertama kali aku dapat result yg plg baik la setakat ni..maybe result aku nie x bagus mane,tapi dah buat aku ada semangat baru utk spm nie..trial spm ni aku dapat result 5A 2 C 3D . haaa .. yg belakang tu sgt x sedap mata memandang dan mesti korg leh teka subjek ape tu kan .. yup . biology , chemistry n add math (-,-)


ntah nape la payah sgt aku nak score 3 subjek nie .. sejak masuk form 4 , susah betul aku nak jumpe gred A n B dalam result aku , yg bersepah cume gred C , D , E .. yg aku taw , aku mmg x sesuai masuk kelas sains , dari aku skola rendah , subjek sains paling aku lemah , x pernah dapat A tp time upsr aku dapat A , same gak masa Form 3 , exam kt sekolah x penah A , tapi time PMR dapat A ..time tuh org ckp graf turun , nasib aku jer tu .. huhu .. ok,org dah ckp gitu ..


dan SPM tahun ni , x kan sekali lg aku nak bergantung pada nasib or graf turun ? mmg x lah , x kan dari D leh jadi A sebab graf turun kan ? so , kena la study thap maximum ..

ape benda yg harus aku kurangkan ?
  • online (sgt kritikal)
  • sms
  • tengok tv
  • tido lewat
  • sembang
ape benda yg harus aku lebihkan ?
  • ulangkaji
  • bertanya
  • latih tubi
insyaallah akan berjaya :)

Wednesday, September 22, 2010

manis jadi pahit



i love you .. tq sebab hadir dalam hidup saya !

mesti korg da biasa bace status2 cintan cintun kt fb or laman sosial lain .. haa .. tu time bahagia .. kalo leh tiap minit dia nak post status mcm tu mcm nak inform satu dunia yg boy or girl tu milik dia.. bile da clash , kuar status mencarut segala n start lah bercerita tentang keburukan pasangan masing2 , masa bercinta x ingat dunia , ke mana2 berkepit, berjalan berdua walaupun di kawasan sekolah .. cikgu lalu kt sebelah pun boleh wat derk , konon anda berdua pasangan bahagia .. mungkin ada yg kta anda sweet couple tapi x perlu la beriya .. mcm ko jer yg ada ..

aku tulis nie berdasarkan ape yg aku lihat kat sekolah , shopping complex or tempat2 awam yg lain , oke . makan suap2 , jalan pimpin tangan , opss .. lain2 korg mesti taw kan .. sweet la kot ? haha .. tidak bagi aku .. tambah2 lagi kalau kat sekolah .. mmg x patut lah show off sgt .. hormat la pada org lain , tambah2 kat cikgu2 , x sopan bagi aku . bile dah putus baru ko taw risau pasal apa2 yg pernah dibuat bersama , pic2 x senonoh , mesej2 x bermoral terbayang dalam fikiran , bimbang kalau salah sorg pecah lubang , sebarkan benda2 tu .. sekolah belum habis , sijil spm belom ada , makan mak ayah yg tanggung , mmg x sesuai lah nak bercinta lagi .. tunggu la dulu :)

* hanya pendapat aku

Tuesday, September 21, 2010

KUASA GAMBAR

gambar boleh menunjukkan personaliti seseorang..kita selalu mentafsir seseorg tu melalui gambar2nye..kadang-kadang bile jenguk fb kawan2 lama,, hati terdetik ,, ohh bahagianye die skarang dgn kawan2 baru .. masa dengan aku x de pon mcm ni ,, pastu jenguk kawan lain plak ,, ohh mcm nie da dia skarang ,, dulu sopan jer ,, skang dah jauh berbeza ,, tudung pon dah ke mana .. cuma dgn melihat gambar ,, macam2 tanggapan boleh lahir .. itu baru seorg yg tengok ,, kalau ramai yg tgk ,, mngkin lebih byk tafsiran tentang pemilik gambar itu ..
*gambar hiasan jer*
jadi kalau nak letak ape2 gambar kite kena fikir akibatnye .. bagi aku sangat tidak patut jika kita letak gambar2 yg mendedahkan aurat .. lebih2 lagi kita sebagai org islam .. bukan ape , kite x tahu adakah gambar kita selamat kerana zaman ni gmbr boley di download dgn mudah , dan kita x taw lepas tu ape org tu buat dgn gmbr kita .. zaman ini kita perlu lebih berhati2 , jangan sudah terhantuk baru tergadah .. jangan mudah percaya pada org kerana byk yg mempunyai niat yg tidak baik .. ambillah langkah berjaga2 :)
*hanya pendapat aku :)

Monday, September 20, 2010

tarikh yg sama




setiap yg hidup pasti akan pergi..
tarikh yg sama .. 18 september 2010 yg bererti.. tarikh ni jugak dah jadi tarikh yg memilukan bg seseorg iaitu Mohd Taufik Abdullah .. ayahnye telah kembali ke rahmatullah pada pukul 5.26 petang .. die selalu risau tentang keadaan ayahnye .. oleh sebab x ley bergerak ,, dialah yg jaga ayahnye spnjang ayahnye sakit sebab adikberadik yg lain mempunyai karier masing2 .. aku tabik kt die sebab setia menjaga ayahnye .. walaupun dgn aku die slalu ceria,, aku taw byk duka yg disimpan .. die kta drpd tgk keadaan ayah die ,, lebih baik Tuhan ambil nyawanya .. aku harap aku pon akan setabah die jike satu hari nanti aku perlu melalui perkara ini ..

tarikh yg sama .. 18 september 1953 ayah aku dilahirkan .. taun nie cukuplah umur abah 57 tahun .. alhamdulillah umur abah masih panjang n aku slalu mendoakan smoga abah terus sihat , panjang umur.. dan aku taw salah satu impian ayah aku ialah utk melihat anak2nye berumahtangga .. hehe .. aku juge berharap begitu .. semoga Allah mengabulkan doa kami :) aku juga berdoa agar abah panjang umur agar dpt aku balas segala jasa sepanjang aku dibesarkan .. walaupun hubungan aku dan abah x semesra aku dan ma , aku syg abah :) insyaAllah aku akan berusaha bersungguh2 dalam Spm 2010 .. amin

selamat hari lahir abah :)
salam takziah buat abg taufik sekeluarga
smoga roh ayahanda dicucuri rahmat .. Al Fatihah

Sunday, September 19, 2010

BLOG LIST BEN ASHAARI SEPTEMBER

kategori pilihan : tulis diari

tq bro ben :)

Friday, September 17, 2010

masih hari raya ;)

sebok sgt beraya sampai x smpt wat entry pasal hari raya tahun nie ..alhamdulillah tahun nie dpt habiskan bulan puasa dgn gembira coz abah dah pantang makan,,so ,, x de lah lg kami berbuka di hospital utk teman abah mcm tahun lepas .. sape yg suke kalo tgk org tersyg terbaring kt katil hospital ? sama mcm aku kalau ley x mau prkara tu berulang lagi ..

malam raya
mcm biasa ,, tiap2 tahun tunggu kepulangan abg n akak2 dr selangor n negri 9 .. tapi taun nie x de tunggu sampai lewat malam pon coz dowg sampai awal..


pagi raya
tiap2 tahun , slalu abg aku yg akan kejot bgun tido.. ok ,, bgun lah org da kejot .. lg pon tido kt ruang tamu kan ,, kang x de lah mencicit masuk bilik kalo ada org dtg .. bgun2 ,, tgk org da bz kt dapor .. menu .. nasi himpit , kuah kacang n rendang ayam .. akak2 pulak bz dgn projek almond london n kek coklat .. hhaaha .. pagi raya bru wat kuih raya

ptg raya
bile sume da siap ,, kitorg satu family pon siap2 utk sesi bergambar.. tahun nie kak zura sponsor sume bju kitorg . sebab die ske warna hijau , sume bju raye kami sekeluarga warna hijau .. tudung pon die belikan .. tq kak zura








selamat hari rayaa :D

Wednesday, September 8, 2010


dapat kad raye kerana menjadi follower blog fara rara diary's
cute kan ?

tapi perlu jawab beberapa soalan :)

1.tahun ni baju raya kamu warna apa ?
hijau .. tema satu keluarga :)

2.apa yg buat kamu gembira pabila tiba syawal?
dapat berkumpul dgn keluarga ,, makan sama2 n bergambar keluarga

3.senaraikan 5 jenis kuih/biskut raya kegemaran kamu
tat nenas , almond london , mama carries , popiah mini , chocolate marble shortbread .yummy

4.happy x dpt kad raya comel ni ?
happy ! ye lah .. bukan senang nak dpt .. hehe

5.apa yang kamu tahu tentang fara?
cantik .. ada blog yg sgt kemas susunannye :) like it


tq sis !

Sunday, September 5, 2010

kajian aku plak ~

kajian dr fadzilah kamsah vs kajian nur azila ismail


Result: MAC
* Berpesonaliti menarik dan menawan. * Mudah didampingi. * Sangat pemalu dan pemendam rasa. * Sangat baik secara semulajadi, jujur pemurah dan mudah simpati. * Sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan dan alam persekitaran. * Suka pada kedamaian. * Sangat peka pada orang lain. * Sesuai dengan kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain. * Tidak cepat marah dan sangat amanah. * Tahu membalas dan mengenang budi. * Pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam. * Kecenderungan untuk berdendam jika tidak dikawal. * Suka berangan-angan. * Suka melancong. * Sangat manja dan suka diberi perhatian yang sangat tinggi. * Kelam kabut dalam memilih pasangan. * Suka dengan hiasan rumahtangga. * Punya bakat seni dalalm bidang muzik. * Kecenderungan pada benda yang istimewa dan baik. * Jangan terlalu mengikut selera atau perasaan



hee .. nak tergelak lak bace ni ..
so ini kajian aku pasal diri aku

Berpesonaliti menarik dan menawan
~dah leh wat akak2 aku termuntah kot .. haha ..

mudah didampingi
~err .. mcm x jer

sangat pemalu
~bleh laaa .. hehee

Sangat baik secara semulajadi
~haha .. kadang2 kot

jujur , pemurah dan mudah simpati
~aku mmg x ske menipu ,, pemurah ? x kot . hehe .. mudah simpati tu mmg tepat

Sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan dan alam persekitaran
~yaa .. aku mmg seorg yg sensitif .. :)

Suka pada kedamaian
~yess .. x ske huru hara sume tu .. wat pening jer

Sangat peka pada orang lain
~ye ker ? ni kena tnye kawan2 or family

Sesuai dengan kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain
~ mcm x sesuai jer .. :)

Tidak cepat marah dan sangat amanah
~haha .. x cepat marah ? tgk situasi laa .. marah jugak kalo x ley tahan .. amanah ? bleh laa .. hehe

Tahu membalas dan mengenang budi
~yaa .. sy akan balas budi kalian

Pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam
~mmg ske sgt memerhatikann dan menilai sesuatu

Kecenderungan untuk berdendam jika tidak dikawal
~yep betol .. huhu .. tp setakat nie masih terkawal ..

Suka berangan-angan
~kadang2 .. lagi2 kalo fikir tentang masa depan .. tapi aku rase angan2 nie perlu utk kite tmbh bersemangat. tp jangan la angan2 kosong :) kena usaha gak

Suka melancong
~er err .. macam suke .. tapi bile masanye aku melancong ? hehee

Sangat manja dan suka diberi perhatian yang sangat tinggi
~aw aww .. manje ker ? x kot .. yess .. aku ske perhatian .. tapi bukan glamour

Kelam kabut dalam memilih pasangan
~hehe .. ntah la .. x kot ..

Suka dengan hiasan rumahtangga
~ahaha .. x de langsung .. kena gelak ada la :)

Kecenderungan pada benda yang istimewa dan baik
~yap .. aku ske benda2 yg istimewa ,, kalo org bg benda2 handmade lg aku ske ..

Jangan terlalu mengikut selera atau perasaan
~haha .. dah nampak kesannye. .bile ikot selera ,, badan naik .. bile ikot perasaan ,, terganggu emosi


Thursday, September 2, 2010

relax

hye2 .. first day sekolah lepas trial spm , suasana nye mcm da habis spm .. students form 5 ,, berape kerat jer yg datang hari ni .. yg lain ,, dah bercuti dulu .. kelas 5 bestari .. ada la 6 org x dtg .. wat kuih raye bak kata cikgu muzahir .. hehe .. teringat lak waktu abes pmr dulu ,, cmni la keadaan nye .. hepy gler .. tapi taun nie lain ,, bru abes trial .. spm tgh menunggu .. seram ! ada la beberapa kawan sekelas yg sudah mule berubah ..

weyy .. aku na join ..

tapi .. lepas raye la ek .. huahaha .. tadi dpt homework .. wah ada homework taw .. hee .. trime aje .. utk kebaikan kite gak .. insyaallah akan disettlekan segera ya !

Wednesday, September 1, 2010

tamat trial spm :(

1 september 2010 1.45 ptg
.. huhu .. tamat dah percubaan spm 2010 .. kelas sains tulen kelas plg last habis .. huhu .. tension gak tgk dak2 klas lain tersengih2 sebab dah abes exam .. huh sabo jer la.. tapi bile da abes exam ,, timbul lak kerisauan lain ,, tentang resultnye .. huhu .. sedey bile difikirkan .. sume dah belajar ,, tapi dah jd cam org hilang ingatan lak .. hmm .. aku mmg dari dulu lmah ingatan ,, ulang byk kali pon lom tentu aku ley ingat .. huhu .. .so ,, study last minit mmg x sesuai utk aku ,, hmm .. tinggal 2 bulan lebey .. sempat ker ? kalo adik beradik aku bace ni ,, comfirm aku kena fire .. hehe ..
ma , abah , abg , kak nani , kak lija , kak zura , adik , tira ...
kite janji x kan maen2 dah pas nih .. :D

wany , zarul , mimi , faten , rahma , masyi , ajib , syidah n semua calon SPM 2010 ..
lets do the best .. yeah ..
tapi pape pon .. raye dulu ek .. HAHA :)
raye setahun sekali .. kna sambot ! HAHA
spm sekali seumur hidup .. kna prepare !
cube yg terbaik .. utk kite jugak .. :)
good luck .. pecutan terakhir kini ..
Related Posts with Thumbnails