Tuesday, October 26, 2010

KENANGAN : KETUK TV

Aku tak tahu lah sama ada aku seorang saja ke yang pernah mengalami pengalaman sebegini . Apa-apa pun aku nak share la kenangan ni . Hehe . Buat aku terkenang zaman kanak-kanak berhingus dulu .


Dulu masa aku budak-budak kat rumah mana ada astro lagi . Dapat tengok TV1 , TV2 . Tu la gambar paling cantik . Kalau dapat tengok TV3 tu memang seronok lah . TV pun TV kecik aje , mana ada besar macam sekarang , aku tak tahu la berapa inci jer tv dulu tu , tapi memang kecik la 1/2 daripada TV sekarang kot .


Dulu-dulu pakai aerial yang letak atas TV tu , tak pon aerial yang kat bumbung tu , tapi kalau angin kuat sikit jer aerial tu tumbang maka tak dapat la menonton tv :(
minah ni top gila masa tu :)
Aku ingat lagi zaman cerita Mexico / Sepanyol tengah top , time tu memang glamour lah cerita-ceritanya , contohnya cerita Rosalinda , beratus-ratus episod pun sanggup tengok , mak aku salah sorang peminat cerita tu dulu , tapi sekarang layan Indon plak . hehe . Kalau tv tu x de gambar saja , maka mak aku pun ketuk tv tu kat bahagian atas , haa dengan sentuhan ajaib tu ,  ada la pula siarannya :)


Sekarang dah ada Astro , tv pun tak payah dah nak ketuk-ketuk nak bagi ada siaran . Alhamdulillah la dengan apa yang ada sekarang :)



Photobucket

14 comments:

one2paii said...

penah gua cari pasai masa gua tua2 dulu..gua masuk kan syiling 5 sen n duit kertas kat lubang2 ateh tb tuh..gua mane tahu bai..gua ngt nak simpan duit..tuk menabung..xpun gua ngat siaran tuh kena bayar..sampai ruhsak tb tuh..bukak2 penuh syilin n duit kertas terbakar

Nur Azila Ismail said...

@one2paii
hahaa . bro 2pai menabung ye . hehehe

Kalamhati said...

hehehe tergelak sendiri baca entry ni..sebab ada pengalaman masa tv itam putih dulu..bila gambar jd kecik separuh tv je dan besarkan balik..maka diketuk2lah kepala tv itu..besarlah balik gambar dia..kihkihkih

Nur Azila Ismail said...

@Kalamhati
hehe . ye ke kak . best kan kalau ingat balik

Myra Jay said...

Myra suka + minat giler drama Rosalinda tue..
Hope ada tayangan balik..
Lagu dia pn best, start tu dok layan citer Mexico..hee

Nur Azila Ismail said...

@Myra Jay
cerita dulu best la kan . sekarang tak tengok dah :)

Masrini Karim said...

akak pun same dik..mengalami benda yang same..kenangan...

Kyuubi said...

haha. masih ngt lg dgn drama rosalinda tu.. hik3

Ainismaira said...

Ma memang pakar ketuk tv..mgamuk2 xdapat tgk rosalinda.. haha.. lawak sgt ma..

azzey said...

Nur Azila: mmg ingat sgt! kadang2 spi tampar2 muka depan TV tu! ha3....

nas said...

bkn aje kne ketuk2...
kne betulkan aerial tue sampai siaran betul2 dapat..
btw,rmah masih xde LCD...x mampu :P

Fantastic Ajane said...

heheh nostalgia btul kan... tersenyum2 kambing FA.. coz sangat blh relate dgn entry ni..:)

KimiCnoL said...

hehe..mken kuat ketuk mken ok tb tue..

Hana Kimilia said...

nk tgk lg cerita Rosalinda :))

Related Posts with Thumbnails