Tuesday, November 9, 2010

TINGGAL MASALAH DI LUAR PAGAR :)



Cikgu aku selalu cakap , kalau kita pergi sekolah , kita kena tinggalkan semua masalah yang kita ada di luar pagar , tak kiralah sebesar apa pun masalah tersebut kerana masalah tersebut hanya akan mengganggu fokus . Itulah yang selalu aku fikir , setiap kali kaki melangkah melepasi pagar sekolah , terasa hilang seketika beban fikiran . Kalau boleh , bila balik daripada sekolah , tak mahu ambil masalah tersebut . Alangkah bagusnya kalau boleh ditinggalkan sahaja di situ . 

Namun , masalah hidup adalah realiti kehidupan yang harus dihadapi . Tiada manusia dapat lari daripada masalah  . Orang yang hidup senang juga mengalami masalahnya sendiri apatah lagi orang yang hidup susah . Kita perlu bijak mencari solusi bagi setiap masalah yang berlaku . Jangan hanya tunduk menyerah kerana menyerah tanda kita lemah .

p/s : Jangan pernah lupa kita ada Allah :)

Photobucket

18 comments:

sofi said...

setuju... usah fikirkan sgt masalah yg dihadapi. percayalah, kl kita rasa masalah kita berserabut, ada yg lebih lg, kan?

Kalamhati said...

hidup tanpa masalah umpama lauk tanpa garam..air tanpa gula..takde manusia dlm dunia ni yg takde masalah..

betul tu..jangan lupa kita ada Allah..Pencipta Maha Agung yg tidak pernah lupakan kita walau sesaat pun..=)

one2paii said...

kalo la masalah gua sebesau gajah..camno gua nak letak sebelah pagar..ishh..tuh la masalah gua benaunya

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

zaman sekolah...memang senang nak tinggalkan apa yang tak perlu dibawa untuk mencari ilmu....

namun, bila dah start bekerja dan berumahtangga,...masalah yang kecil akan menjadi sebesar bom...

dari sekarang, adik mesti belajar dan menghargai apa yang ada disekeliling adik...

zacky ~786~ said...

hidup xmncabar la kn klw xd mslh xgitue..!! yeah

nas said...

stuju gak ngan entri ko..yelah....jangan fikir sangat pasal masalag....ini akan mengganggu je fokus kita....isk3....aku pon ader byk masalah...so kne la atasinya dgn segera~

kobEj0rdan~ said...

cube ziela amek segelas air, pegang air tu.air segelas ringan je kan?? kite anggap air tu as a bebanan/masalah

hold air tu selama 3 jam straight. cmner??lengoh kan??

nak tunjuk, masalah ni, rngan cmnr pon klu kite x stop sat dari pk kan die akn buat kite skit kapla sis, so mcm mane berat pon problem, smpi satu2 time lupekan die sat.n then bile rase da ok baru ube settle kan.hehe

Nur Azila Ismail said...

@sofi

betul tu . dalam hidup kita sentiasa di tengah2

Nur Azila Ismail said...

@Kalamhati
setuju sangat dgn akak . masalah dah jd asam garam kehidupan , walau pahit , harus ditelan

Nur Azila Ismail said...

@one2paii
haha . mmg besar ye masalah tu

Nur Azila Ismail said...

@Siti Ruhayu Ab Rahman
setuju dgn akak . hargai apa yg kita ada sebelum kita kehilangannya

Nur Azila Ismail said...

@zacky ~786~
betul2 . masalah mematangkan kita

Nur Azila Ismail said...

@nas
yeah . jom atasi segera

Nur Azila Ismail said...

@kobEj0rdan~
tq my bro . really appreciate your advise :)

kakchik@ella said...

akak penah buat n3 tentang ni dulu. tajuk n3 "SENYUM VS BAD MOOD'

Amni said...

=) masa sekolah akak memang tak fikir amsalah lain kecuali masalah belajar je dik.. beljar je fikir.. hoho

diriku said...

he2..camne nk tngglkn mslh tu..

Dilakochan said...

Zaman sekarang, kalau hidup xde masalah.
Rasa mcm kurang normal? kot?.

Hah BTW, jemput je blog ai.. ade
blog award untuk you si sini
http://dilakochan.blogspot.com/2010/11/blog-awak-cute-saya-suka.html

Related Posts with Thumbnails