Saturday, July 9, 2011

BERUBAH ITU SUSAH ? :)

Betul ke susah nak buang tabiat lama dan berubah ke arah kebaikan . Ya , saya tahu memang susah , yelah benda yang dah lama kita buat , tiba-tiba kita nak stop buat cuma kerana 'seseorang' yang suruh . Tapi , apa salahnya kalau mencuba .

Dia kata : Saya dah cuba , bukan sekali dua saya cuba , tapi tak boleh . Mungkin benda2 tu dah sebati dengan diri saya 

I am totally disagreed . Macam mana nak berubah kalau terus mencari benda-benda salah tu . Tambahan pula ada orang pelawa , memang rugi kot kalau kau tolak . Oh manusia . fikirlah masa depanmu . Jalan hidup masih panjang , sampai bila nak terus macam tu .

Untuk berubah , sesorang itu perlukan someone untuk jadi pendorong dia untuk berubah , bukan seseorang yang akan terus menjerumuskan diri kamu ke lembah kejahatan . Cuba , cuba dan terus mencuba . Jangan pernah pandang semula ke masa gelapmu . Pilih kawan yang baik . Kalau tahu dia membawa unsur negatif , jauhi dia .

p/s : Aku tahu aku tidak lagi layak untuk menasihati kamu , mungkin juga kamu tidak akan pernah lagi membuka blog ini . Tapi aku menulis untuk peringatan semua . Jauhi perkara-perkara haram . Belum terlewat untuk bertaubat , pintu taubat Allah sentiasa terbuka .


Friday, July 8, 2011

BUAT BAIK KENA PILIH ORANG KE ?

Orang kata buat baik berpada-pada buat jahat jangan sekali
Orang kata biar kita buat baik dengan semua orang , jangan pilih orang yang kita nak buat baik .
Ok mari bincang tentang ini .

Berbalik kepada tajuk asal , orang kata kita kena buat baik dengan semua orang . 

A : Aku tak faham . Kau boleh tolong ajar aku ?
B : Aku sibuk la weh , kau mintak tolong orang lain lah .

At the other side , bila ada 'orang lain' minta tolong , boleh pula kau tolong , ajar baik-baik pulak . See ? Kadang-kadang kita tak sedar kita ni memilih dalam menolong orang . Ada orang kita bersungguh-sungguh nak tolong , tapi ada orang yang kita rasa , alahh biarlah dia minta tolong orang lain . 

Kan bagus kalau kita tak macam tu , ilmu elok dikongsi . Sekali kita ajar orang , lebih mudah pelajaran tu kekal dalam ingatan kita . Aku teringin nak ajar orang , kalau aku tahu , memang aku rasa happy giler bila dapat ajar kawan-kawan yang lain . Aku dapat satu kepuasan yang sukar nak digambarkan . Hehe :)

So , janganlah memilih kalau nak kongsi ilmu , ajar je kalau orang tanya . Tak luak pun , dapat pahala lagi tu . :)


Cerita Tentang JANJI

Janji . Senang diungkapkan . Apa susah ? Guna mulut , cakap . Tak susah kan? Tapi yang susahnya ialah untuk tunaikan apa yang kau dah janji .



Bagi aku kalau dah janji , memang harus lah kau tunaikan , jangan buat-buat lupa , buat-buat tak ingat atau fikir yang orang lain dah lupa apa yang kau janji . Ingat , Allah ada . Janji tu macam amanah , berat weh . Jangan main lepas gitu je , kau dah beri harapan pada orang . Tu orang pesan , jangan suka berjanji kalau kau rasa kau tak mampu nak laksanakan. 

Maybe aku tulis ni for someone , tapi aku nak cakap yang aku ingat semua benda yang orang janji pada aku . Aku bukan senang nak lupakan segala perkara yang terjadi pada aku . Tapi aku percaya , kalau kita buat baik , kita akan dapat balasan baik . Aku takkan balas apa-apa . Aku serahkan semua pada Allah . 

Hati-hati bila berjanji . Kau dah beri harapan kat orang :)


Related Posts with Thumbnails