Wednesday, August 24, 2011

GADGET : Keperluan atau keinginan ?

Salam 1 Malaysia ! :)

Dunia semakin maju , setiap hari ada saja teknologi baru diperkenalkan . Kadang-kadang rasa kagum juga dengan pelbagai ciptaan manusia yang menarik dan memudahkan kehidupan seharian kita . Kalau tengok dekat internet , macam-macam gadget terbaru dapat kita lihat . Setiap syarikat pengeluaran kelihatan berlumba-lumba untuk memasarkan produk yang terbaik . Kita pula sebagai pengguna perlu bijak memilih agar tidak menyesal dengan apa yang telah kita beli . :)



Kalau hari ini keluar iklan syarikat A memperkenalkan telefon bimbit touch screen , tak lama selepas itu pasti ada syarikat lain yang turut mencuba nasib mencipta produk yang hampir sama kegunaannya . Biasalah tu . Yang untungnya kita juga kerana banyak pilihan . Sebagai contoh jika kita telah memiliki telefon bimbit yang mempunyai kamera 2 megapixel , tentu kita ada keinginan untuk memiliki telefon yang mempunyai kamera 5 atau 8 megapixel . Berkeinginan tidak salah , tapi jangan sampai membazir . Kalau memang kita mampu , just go on :)

Ada juga yang menjadikannya sebagai hobi , aku juga minat pada gadget-gadget terkini , tetapi untuk memilikinya jauh sekali memandangkan status aku sebagai seorang pelajar . Banyak lagi perkara yang perlu aku laburkan wang yang aku miliki . Mungkin apabila sudah melangkah ke alam pekerjaan , mengumpul gadget sesuai dijadikan sebagai hobi :)

setiap orang harus bijak menguruskan wang :)

Kamera DSLR , I Pad , I Phone , telefon Blackberry merupakan antara gadget yang menjadi idaman remaja masa kini . Haa , bagus juga kalau ingin memilikinya dan berazam mengumpul wang hasil usaha sendiri , bukankah kita akan lebih berpuas hati berbanding kita meminta wang ibu bapa untuk membelinya ? Bagi aku , aku lebih gemar berusaha sendiri daripada menyusahkan ibu bapa . Duit bukan senang untuk dicari :)

p/s : Setakat ni apa gadget yang korang ada ? Share la kat bawah ni :)

Tuesday, August 23, 2011

RAMADHAN : First time berjauhan :)

Hari ini dah masuk 23 Ramadhan . Dah tak lama lagi kita akan berhari raya .

Tahun ini tahun pertama aku berpuasa jauh daripada keluarga . Kesimpulannya , tahun 2011 di mana umur aku 18 tahun memang aku dapat belajar banyak benda dan pengalaman baru . Yelah , orang kata umur 18 ni sepatutnya dah tahu berdikari , dah tak boleh duduk bawah ketiak mak dah ( bila pulak aku duduk bawah ketiak ma ni ? ) hehe

Baru tahun ini aku tahu susah betul nak manage duit . Duduk sini budget seminggu RM 50 . Tu pun kadang-kadang terlebih budget , yelah makan dah berapa ringgit sehari . Kadang-kadang biar je perut ni berbunyi , mana  boleh layan sangat lapar perut ini . Sekali kaki ini dah melangkah ke kafe , melayang lagi duit ke poket makcik kafe . HAHA . Untung la makcik tu aku hari-hari kena bagi dia duit :)

Duduk matrik , menu harian aku hari-hari nasi putih dengan lauk ayam , sayur tu kadang-kadang ambil , muka aku dah macam ayam dah . =,= Sarapan tak pergi pun . Selalu juga berbunyi perut ni masa dalam lecture hall , tapi buat-buat tak dengar je . Kena save sikit duit ni . 

Padan muka aku . Masa duduk dengan family , tak pernah pun fikir duit nak makan , nak beli buku , nak beli keperluan . Sekarang , rasakan . Selagi aku boleh tahan lapar , aku mesti tahan . Haha . Risau gila tengok duit keluar macam air mengalir pulak kat sini . 

peneman setia saat berbuka di KMPK . :)
Pengalaman berpuasa .
Kalau cerita tentang puasa , first day puasa memang rasa sedih sikit lah , selalu hari-hari makan mak masak . Sekarang hari-hari kena makan makcik kafe masak . Haha . Sahur pula minum air dan makan roti je , kadang tu maggi pun aku tibai . Pedih gak perut ni makan maggi time sahur . Nak wat camne tu je yang ada . Haha . Kadang-kadang tak sahur pun , nasib la perut ni mampu bertahan . Kalau berbuka kat rumah , macam-macam hidangan ada , macam-macam jenis , tapi kat sini , berbuka makan kurma , lepas tu makan nasi . Mana ada kuih-kuih macam ma selalu buat . Oh , really miss my mom's cooking ! Time-time ni la terbayang ayam masak merah ma masak , kari ayam , ayam masak kurma yang ma masak . Perghhh sedap gila .

Walau di mana pun ku berada , keluarga tetap di hati . Hehe :) 
I love you all !  <3

Saturday, August 20, 2011

Pizza Hut : Masyuk :)

hai , nama saya Azila :)

mood : tibe-tibe rasa nak cerita pasal Pizza :)

Itulah pengalaman pertama aku bekerja . Pizza Hut Nilai , Negeri Sembilan tempat aku mencari pengalaman baru dalam hidup . Sebelum ni dengar-dengar kawan cerita je mereka pergi bekerja , ada yang keje dekat pasaraya , kedai makan , R & R , kedai jambu , macam-macam lagi lah . Aku pun tak ketinggalan untuk mencuba bagaimana susahnya mencari wang .

Al kisah bermula , setelah tamat PLKN , aku berniat untuk mengisi masa lapang sebelum menunggu panggilan ke IPTA atau Matrikulasi . Maka berhijrahlah aku ke Negeri Sembilan . Aku memilih bekerja di sana sebab ada kakak aku yang turut bekerja di sana . Jadi ku tinggal dengannya . Aku mula bekerja pada 30 Mac 2011 . Masa tu memang macam-macam rasa ada , takut , teruja dan macam-macam lagi . Yelah first time :)

First day aku belajar cara-cara nak kemas meja (buzzing) , setting table , pusing-pusing pizza , tengok tempat sediakan makanan , tempat buat air , macam-macam lagi . Manager ajar aku cara yang betul serve customer ,  kerja servis kat pizza ni dah nak sama taraf macam hotel . Bukan macam warung atau kedai makan tepi jalan tu , kami kena ikut ten moment of truth yang setiap bulan akan ada pelanggan misteri yang tengok cara kami serve customer dan akan bagi markah , so , memang kami kena praktikkanlah .

Nak hantar produk pun kena ikut turutan .
1.Air
2.Sup dan breadstick
3.Pizza
4.Dessert

Setiap kali hantar produk , kena mention nama produk dan kena cakap Enjoy your meal , Jemput makan or apa-apa ayat yang sesuai . 

Pizza Hut Nilai , kalau korang pernah datang , memang satu tempat yang sangat sibuk . Susah nak cari masa restoran ni lengang dengan orang . Bukan setakat orang melayu , cina , india saja makan kat sini , Negro , Pak Arab , orang putih pun makan kat sini . So , memang kena tahu speaking . Kadang-kadang tak paham juga slang mereka yang memang berbelit-belit tu , tapi kena juga cuba faham . Orang kata , customer is always right :)

Tak ada manusia yang tak pernah buat silap :)
Sepanjang aku bekerja di sana , banyak juga silap yang pernah aku buat antaranya salah punch order , salah hantar kat table , tertumpahkan air , macam-macam lagi , tapi kalau kita tak de buat silap , kita takkan tahu kelemahan kita kan ? So , aku anggap ini satu proses pembelajaran .

Alhamdulillah sepanjang aku bekerja , aku memang rasa enjoy , dapat ramai kawan baru , dapat belajar macam-macam , dapat tengok macam-macam gelagat orang Malaysia , orang luar negara . It is a process of learning . Dapat belajar macam mana nak berhadapan dengan orang , macam mana nak mesra dengan pelanggan .

Yang takkan aku lupa :
-Di satu lunch hour yang sangat sibuk , hanya aku service staff yang bekerja dan dibantu oleh manager-manager . Gila kau . Berkejar-kejar aku . Sabar je lah ~
-Di saat aku menjadi door person , aku dingorat oleh seorang Negro . Oh no !
-Kaki aku sakit-sakit sebab jadi door person daripada tengah hari sampai malam
-Belajar make up . Haha . 
-Tiba-tiba aku berubah jadi rajin dan sanggup selalu overtime . Haha . Keanehan~
-Cuti aku tiba-tiba dibatalkan kerana tak cukup staff . Sabo je le~
-Hari terakhir aku kerja , aku telah dimandikan oleh budak-budak pizza . Kuang ajaq !

Apa pun , aku pasti akan ke sana lagi nanti :) Always miss the moment . Tq guys !

KAWAN :)

Hello ! Lama tak menulis . Hari ni aku nak cerita tentang kawan baru :) Mana-mana pun pergi , tak de alasan untuk kita risau takde orang nak kawan dengan kita , asalkan kita rajin bertegur sapa dengan cara yang paling mudah iaitu SENYUM :) Sejak masuk ke matrik , aku dapat ramai kawan baru , kawan satu kuliah , satu tuto , satu KMPk tu lah , mana-mana pergi pasti akan terserempak dengan kawan-kawan , termasuklah hubungan baik dengan roommate2 classmate , ada tu yang memang ngam , dengan ni makin bertambah lagi kawan aku di sini :)

Serius , aku seronok dapat kenal dengan kawan-kawan baru yang betul-betul menceriakan hidup aku . Tak bermakna dulu aku tak gembira , tapi ada beberapa peristiwa yang buat aku makan hati sampai sekarang , tak perlu diungkit perkara lama , biarkan saja ia berlalu :)

Sejak masuk ke sini , aku memang bertekad nak buat baik dengan semua orang , aku taknak pisang berbuah dua kali , cukuplah masa dulu aku melalui hari-hari dengan perasaan yang sedih apabila melangkah masuk ke kelas . STOP IT . Dah tak mau dah macam dulu . Lagipun sekarang dah 18 , tak nak ada gaduh-gaduh lagi . Tak best kan bermasam-masam muka ? 

Setakat ni hubungan aku dengan rakan-rakan sekelas cukup baik dan aku sangat bersyukur dapat kawan-kawan yang memang happening , selalu ceriakan hari aku yang kadang-kadang kelam dek kerana pelbagai masalah kehidupan . Bila masuk kelas , jumpa diorang , hilang segala masalah , diorang betul-betul buat aku gembira berada di sini . 

Warga kuliah D1 Modul 2 ,
Korang memang happening , walaupun kita hanya 50 orang , itu sebenarnya yang buat kita semua rapat . Mudah kenal antara satu sama lain . Aku harap bilangan 50 orang tu takkan berkurang seorang pun  , sama-samalah kita melangkah maju ke semester seterusnya dengan pointer yang bagus :)Amin

Warga tutorial D1T2 ,
Thanks sangat-sangat sebab selalu tolong aku dalam study , ajar aku bila tak faham , memang aku hargai sangat2 . Sharing is caring , bila masuk kelas ni , memang aku rasa korang caring sangat2 la :) tq sangat untuk semua bantuan . 

Tu je wat masa ni , 2 minggu cuti , insyaallah aku akan rajin update di sini dan bercerita lagi tentang kehidupan yang sedang aku lalui sekarang :)

p/s : walaupun dapat kawan baru , aku takkan lupa kawan lama . dengan harapan kawan lama pun tak lupa aku :)
Related Posts with Thumbnails