Wednesday, August 24, 2011

GADGET : Keperluan atau keinginan ?

Salam 1 Malaysia ! :)

Dunia semakin maju , setiap hari ada saja teknologi baru diperkenalkan . Kadang-kadang rasa kagum juga dengan pelbagai ciptaan manusia yang menarik dan memudahkan kehidupan seharian kita . Kalau tengok dekat internet , macam-macam gadget terbaru dapat kita lihat . Setiap syarikat pengeluaran kelihatan berlumba-lumba untuk memasarkan produk yang terbaik . Kita pula sebagai pengguna perlu bijak memilih agar tidak menyesal dengan apa yang telah kita beli . :)



Kalau hari ini keluar iklan syarikat A memperkenalkan telefon bimbit touch screen , tak lama selepas itu pasti ada syarikat lain yang turut mencuba nasib mencipta produk yang hampir sama kegunaannya . Biasalah tu . Yang untungnya kita juga kerana banyak pilihan . Sebagai contoh jika kita telah memiliki telefon bimbit yang mempunyai kamera 2 megapixel , tentu kita ada keinginan untuk memiliki telefon yang mempunyai kamera 5 atau 8 megapixel . Berkeinginan tidak salah , tapi jangan sampai membazir . Kalau memang kita mampu , just go on :)

Ada juga yang menjadikannya sebagai hobi , aku juga minat pada gadget-gadget terkini , tetapi untuk memilikinya jauh sekali memandangkan status aku sebagai seorang pelajar . Banyak lagi perkara yang perlu aku laburkan wang yang aku miliki . Mungkin apabila sudah melangkah ke alam pekerjaan , mengumpul gadget sesuai dijadikan sebagai hobi :)

setiap orang harus bijak menguruskan wang :)

Kamera DSLR , I Pad , I Phone , telefon Blackberry merupakan antara gadget yang menjadi idaman remaja masa kini . Haa , bagus juga kalau ingin memilikinya dan berazam mengumpul wang hasil usaha sendiri , bukankah kita akan lebih berpuas hati berbanding kita meminta wang ibu bapa untuk membelinya ? Bagi aku , aku lebih gemar berusaha sendiri daripada menyusahkan ibu bapa . Duit bukan senang untuk dicari :)

p/s : Setakat ni apa gadget yang korang ada ? Share la kat bawah ni :)

3 comments:

nazirulhazwan~ said...

utk org cm abg, smartphone adelah keperluan, utk bebudak skola,toksah nak poyo.hahaha

i am S!L4H.. said...

zaman merubah segala keinginan kpd keperluan.
yeahhh

aiman fanboy k-pop said...

handset chokia n notebook..tu jew..^^

Related Posts with Thumbnails