Saturday, August 20, 2011

Pizza Hut : Masyuk :)

hai , nama saya Azila :)

mood : tibe-tibe rasa nak cerita pasal Pizza :)

Itulah pengalaman pertama aku bekerja . Pizza Hut Nilai , Negeri Sembilan tempat aku mencari pengalaman baru dalam hidup . Sebelum ni dengar-dengar kawan cerita je mereka pergi bekerja , ada yang keje dekat pasaraya , kedai makan , R & R , kedai jambu , macam-macam lagi lah . Aku pun tak ketinggalan untuk mencuba bagaimana susahnya mencari wang .

Al kisah bermula , setelah tamat PLKN , aku berniat untuk mengisi masa lapang sebelum menunggu panggilan ke IPTA atau Matrikulasi . Maka berhijrahlah aku ke Negeri Sembilan . Aku memilih bekerja di sana sebab ada kakak aku yang turut bekerja di sana . Jadi ku tinggal dengannya . Aku mula bekerja pada 30 Mac 2011 . Masa tu memang macam-macam rasa ada , takut , teruja dan macam-macam lagi . Yelah first time :)

First day aku belajar cara-cara nak kemas meja (buzzing) , setting table , pusing-pusing pizza , tengok tempat sediakan makanan , tempat buat air , macam-macam lagi . Manager ajar aku cara yang betul serve customer ,  kerja servis kat pizza ni dah nak sama taraf macam hotel . Bukan macam warung atau kedai makan tepi jalan tu , kami kena ikut ten moment of truth yang setiap bulan akan ada pelanggan misteri yang tengok cara kami serve customer dan akan bagi markah , so , memang kami kena praktikkanlah .

Nak hantar produk pun kena ikut turutan .
1.Air
2.Sup dan breadstick
3.Pizza
4.Dessert

Setiap kali hantar produk , kena mention nama produk dan kena cakap Enjoy your meal , Jemput makan or apa-apa ayat yang sesuai . 

Pizza Hut Nilai , kalau korang pernah datang , memang satu tempat yang sangat sibuk . Susah nak cari masa restoran ni lengang dengan orang . Bukan setakat orang melayu , cina , india saja makan kat sini , Negro , Pak Arab , orang putih pun makan kat sini . So , memang kena tahu speaking . Kadang-kadang tak paham juga slang mereka yang memang berbelit-belit tu , tapi kena juga cuba faham . Orang kata , customer is always right :)

Tak ada manusia yang tak pernah buat silap :)
Sepanjang aku bekerja di sana , banyak juga silap yang pernah aku buat antaranya salah punch order , salah hantar kat table , tertumpahkan air , macam-macam lagi , tapi kalau kita tak de buat silap , kita takkan tahu kelemahan kita kan ? So , aku anggap ini satu proses pembelajaran .

Alhamdulillah sepanjang aku bekerja , aku memang rasa enjoy , dapat ramai kawan baru , dapat belajar macam-macam , dapat tengok macam-macam gelagat orang Malaysia , orang luar negara . It is a process of learning . Dapat belajar macam mana nak berhadapan dengan orang , macam mana nak mesra dengan pelanggan .

Yang takkan aku lupa :
-Di satu lunch hour yang sangat sibuk , hanya aku service staff yang bekerja dan dibantu oleh manager-manager . Gila kau . Berkejar-kejar aku . Sabar je lah ~
-Di saat aku menjadi door person , aku dingorat oleh seorang Negro . Oh no !
-Kaki aku sakit-sakit sebab jadi door person daripada tengah hari sampai malam
-Belajar make up . Haha . 
-Tiba-tiba aku berubah jadi rajin dan sanggup selalu overtime . Haha . Keanehan~
-Cuti aku tiba-tiba dibatalkan kerana tak cukup staff . Sabo je le~
-Hari terakhir aku kerja , aku telah dimandikan oleh budak-budak pizza . Kuang ajaq !

Apa pun , aku pasti akan ke sana lagi nanti :) Always miss the moment . Tq guys !

6 comments:

naqib rahim said...

eh,pizza hut nilai?
sebelah secret recipe tu ek?

aiman fanboy k-pop said...

wahhh!nak jugak merasa pizza percuma!dimengorat oleh negro?wkwkwkwskwkwkwkw...tendang je negro tuh melekat kat muka pintu.,heehee,...

tomatokering :) said...

hihih best plak baca pengalamanorg ni ^^

Zharif Azis said...

saya baru pergi sana hari jumaat lepas . service crew bernama zakiah hanum sangat lah kurang ajar .

kenal ke dia ?

Anonymous said...

Bbn?

Nur Azila Ismail said...

@Anonymous yup bbn ;)

Related Posts with Thumbnails