Monday, November 19, 2012

Apa Kaitan Lagu dengan Emosi kita?

Assalamualaikum , setiap orang ada genre lagu yang diminati , kalau saya , saya suka lagu slow , lagu rancak pun suka juga tapi semuanya bergantung pada mood ataupun apa yang saya tengah rasa pada waktu tu . Saya suka dengar melodi sesuatu lagu tu , lepas tu saya akan hayati lirik dia dan kalau kena dengan diri saya , memang saya akan suka :)

Saya tak minat cuma pada artis tersebut , tapi saya akan suka lagu tu sendiri , maksudnya walaupun saya tak suka artis tu , kalau lagu dia best , saya layan jer :)

Kalau saya tengah sedih , saya suka dengar lagu sedih , yang kena dengan emosi saya . Mungkin ada orang kata , eh kalau sedih , dengar lah lagu rancak , kalau dengar lagu sedih , lagi lah sedih . Sebenarnya bagi saya , lagu ni umpama teman saat saya sedih , jadi dengan lirik yang kena dengan situasi yang dialami , tu lah yang best dan satu hiburan bagi saya :) Yelah , lain orang lain pendapat dan citarasa kan ? :)

salah satu band yang saya suka sangat :)
Kalau nak kata saya ni jiwang , memang ya . Saya suka dengar lagu slow , contohnya lagu 6ixth Sense , Anuar Zain , Nubhan , Akim , lagu-lagu daripada Indonesia pun banyak betul yang saya suka . Sebab kebanyakan lagu Indon ni betul-betul kena dengan jiwa saya , lagu melayu pun banyak yang best .

English songs ? Mestilah layan juga , kalau saya dah suka satu-satu lagu ni , saya akan pastikan lagu tu ada dalam phone saya . Selalunya kalau dengar lagu , saya akan skip skip , sebab suka dengar lagu yang sesuai dengan emosi saya :) Korea songs ? Layan juga , selalunya adik dan kakak saya yang akan perkenalkan lagu-lagu best kepada saya sebab saya ni mana lah tahu sangat tentang lagu-lagu baru ni :)

Jadi saya rasa lagu dan emosi memang ada kaitan secara tak langsung , telinga kita akan lebih suka untuk mendengar lagu yang berkaitan dengan emosi kita pada saat itu . So , apa lagu yang anda suka ? Tentu ada cerita di sebalik lagu tersebut kan :)

p/s : awak yang baca ni suka lagu apa? :)

Friday, November 16, 2012

Tak Susah . Betul :)

Assalamualaikum , sekarang ni blog entri saya ada yang bersifat umum , ada yang ditujukan untuk orang . :) Sebenarnya saya memang suka sangat menulis , menulis blog ni boleh hilangkan bosan saya , boleh buat saya senyum sendiri , hilangkan tension saya dan tanda saya menghargai orang . Sesiapa yang pernah saya tuliskan entri , maknanya kalian orang yang penting dalam hidup saya .

Sejak sebulan yang lepas , kalau kalian perasan , ada beberapa entri saya tujukan untuk seseorang . Kakak saya pun tanya siapa dia , ada orang tanya kenapa selalu tulis pasal dia , kenapa ? Sebab dia buat saya lupa pada semua benda yang buat saya sedih . Kalau kawan baik dan rapat dengan saya , diorang dapat tengok bezanya saya lepas kenal dia ni . :)

Setiap kali baca entri saya , dia mesti cakap 'susahkan awak je tulis' . Sebenarnya tak susah langsung tulis , tambah-tambah tulis tentang sesuatu yang buat kita gembira . Setiap entri saya tulis tentang dia , dia kata sweet . Haha . Saya tulis apa yang saya rasa .

Yang paling saya terkejut , masa saya tulis entri tentang dia , tapi saya tak bagitahu pun dia saya ada tulis , tapi dia datang baca :) Hehe , dulu rasa segan juga la tulis pasal dia , tapi lepas dia kata asalkan saya happy , dia ok je :) Thanks sangat-sangat . Saya cerita kat dia ada beberapa orang dah tau dia siapa , dia kata dia tak kisah pun :) Yang penting saya happy katanya ^^, 

Semalam dia komen pasal saya , dia kata saya pandai menulis , dia suruh saya tulis novel . Haha saya kata la saya takde idea , lagipun saya pandai tulis biasa-biasa je , kalau novel tu tak layak kot . Hehe tapi dia tetap kata saya boleh , jadi saya tanya la , kalau saya tulis , saya tulis tentang dia . Haha :) Kisah benar katanya . Saya tanya dia , apa tajuk novelnya nanti , dia bagi tajuk '4 Nasihat Cinta' .. Haha awak awak , suka buat saya senyum kan ? :) Kalau saya tulis , saya jual kat awak ye nanti ? :p

Kepada sesiapa yang tertanya-tanya tentang kami , kami kawan saja sebenarnya , tapi apa yang boleh saya bagitahu ,


kita hanya mampu merancang , Allah yang tentukan segalanya . :)

Thursday, November 15, 2012

MY MUM birthday :)

Assalamualaikum semua . Hari ni hari yang sangat-sangat istimewa , pertamanya tentulah tahun baru dalam kalendar hijrah iaitu Maal Hijrah , keduanya , hari ni merupakan hari jadi emak saya , Puan Rakiah binti Saleh yang ke 59 tahun :) 


my everything :')

Saya panggil emak saya 'MA' . Yes , ma saja , bukan mama atau mak. Hehe . Alhamdulillah tahun ni saya ada kat rumah masa hari jadi ma , yelah mana tahu tahun depan kena merantau ke mana-mana kan :) Ma , i love u very much . Ma saya panggil saya 'Laa' , abah saya pun panggil saya 'Laa' .. Dalam hidup ni , mereka berdua je panggil macam tu :) Dulu ada la suruh someone tu panggil Laa juga , tapi sekarang tak tahu la orang tu ke mana , yelah orang dah benci kita kan :) So , sekarang ni panggilan tu hanya untuk ma dan abah .

Ma , sempena hari lahir ma tahun ni , Laa doakan ma panjang umur , sihat selalu , kuat macam selalu , gembira sentiasa . Amin . Kami anak-anak ma tahu yang harapan ma mesti nak tengok anak-anak berkahwin kan , tapi sampai sekarang semua masih belum bertemu jodoh . Sama-sama la kita berdoa ya . Insyaallah jodoh tu pasti akan sampai buat abang dan kakak-kakak . Saya ? Hehe lambattttt lagi , baru 19 tahun , saya nak kejar cita-cita dulu . Kan ma? :)

my big family :)
Laa harap laa mampu buat ma gembira sentiasa . Sejak masuk matrik , Laa rasa lain sangat , mungkin kita jarang bersama , jadi bila sesekali balik , I felt so happy , my mum show me that she really love me . Setiap kali nak balik matrik , ma mesti cium dan peluk saya . Dulu ma jarang buat macam tu . Ya Allah , I'm so happy . Sebab tu setiap kali nak balik matrik , saya mesti sedih je , muram je , Laa tak nak berpisah dengan ma . Sekarang ni adik-beradik semua kata saya paling manja sekali . Hehe tapi saya tahu , ma sayang semua anak-anak ma :)


Kepada Pn Rakiah Saleh :)

Ma,
Laa janji akan buat ma bangga ada anak macam Laa , I will try my best to achieve my dream . Laa janji akan belajar rajin-rajin , jadi anak yang baik . Insyaallah . Kami anak-anak ma akan buat ma bahagia sebahagia-bahagianya sebab kami semua sayangggggggggggggg ma !

Happy birthday Ma:)

Lots of love,
Laa :)

Tuesday, November 13, 2012

Sedih + Geli = Uwekkkk :p

Hari ini saya nak cerita satu pengalaman yang tak mungkin saya lupakan , geli terasa sampai ke saat ini .


Petang tu lepas habis exam apa ntah tak ingat , saya dan seorang lagi kawan saya pergi la ke kafe , tujuan asal nak beli makan malam la , kawan saya beli nasi kerabu , saya beli burger je , sementara tunggu burger saya siap , kami berdua pun beli la air . Kami beli nescafe ais sebab mata agak mengantuk , kononnya minum nescafe kurang la sikit ngantuknya . (selalunya tak hilang pun) Jadi kami pun order la 2 nescafe ais bungkus kat abang cafe tu , memang selalu beli bungkus pun sebab banyak sikit :D

Dah siap air tu , aku pon bayar la , hulur rm5 kat makcik tu , balance RM2 je , err pelik gak selalu beli kat cafe lain , nescafe ais RM1.20 jer tapi kali ni RM1.50.. Mahal-mahal , minum-minum , nasib baik la sedap air tu kan , aku tak minum sampai habis kat cafe , bawak balik bilik .

dalam fikiran , air nye macam ni . tapiiiiiii!
Kat bilik , sambung la minum air tu sambil duduk atas katil ,dah lepas habis separuh air tu , aku dah rasa tak larat da , sedut la lagi sikit , sekali sedut tu terasa sesuatu masuk mulut . Aku pelik gak , minum air nescafe , apa benda pula yang boleh ada dalam air aku ni , nasib tak telan , ada benda terasa kat hujung lidah aku , aku pun keluarkan lah , haaaaaaa tahu tak apa yang termasuk dalam mulut aku ? Eiii geli :( Ada serangga ! Tahu tak serangga apa ? Macam biasa kira dulu sampai 3 :p






1
























2






















3













LALAT !!!


Arghhh aku terus campak dia ke lantai . Loya terus tekak aku , sampai esoknya perut aku terasa sakit betul . Haishhhhhhhhh kenapa la air aku yang lalat tu nak masuk ? Kenapa wahai Encik Lalat ? Kenapa tak terbang dengan bebasnya , kenapa nak korbankan diri masuk dalam air aku ? Putus cintakah anda ? Hahah . Jadi rupanya air aku tu mahal sebab ada campuran lalat dalam tu . Argghhh abang kafe kejam , tak nak kawan dah . Hahaha .

Sila pastikan premis makanan anda bersih ya wahai pengusaha-pengusaha kafe sekalian . Macam-macam juga la pernah aku jumpa , ada surat khabar la dalam makanan , serpihan polistrine la . Haiyaaa , bahaya tau kalau kita makan makanan yang tak bersih , boleh kena keracunan makanan . Seksa tau kalau kena keracunan makanan ni :)

So , lebih baik buat sendiri air daripada beli , lebih terjamin kebersihannya :D

Hari Ini :)

Assalamualaikum , hari ini 13 November 2012 . Ada apa-apa yang special ke dengan tarikh ni ? Yup , ada sebab dah sebulan saya kenal dengan dia . Memang baru sebulan tapi macam-macam dah jadi :) Matrik pulak tinggal tak berapa lama lagi dah habis , maksudnya lepas ni pun saya dan dia dah tak dapat berjumpa lagi , tak de lah nak hantar mesej saya nampak awak dekat cafe B . Hehe sebab dia duduk jauh :)


Sebulan dekat matrik memang tak sama dengan sebulan kalau kita kat luar matrik . Rasa lama je , sebab tu rasa walaupun baru sebulan kenal dia , tapi rasa macam dah lama kenal . Macam-macam dah tahu , macam-macam dah dibualkan dan macam-macam dah ditanyakan . Hehe :) Saya seronok kawan dengan dia sebab dia buat saya rasa tak janggal langsung , saya rasa boleh cerita macam-macam pada dia , boleh kongsi macam-macam :)

Dalam tempoh sebulan ni juga saya dah kenal dengan ramai juga lah kawan-kawan dia , dan salah seorangnya dah jadi adik lelaki saya :p Thanks sangat ya sebab bagi saya seorang adik lelaki yang ceria dan selalu buat saya happy beberapa menjak ni ;) Mula-mula saya cuma main-main je tanya awak dia nak tak jadi adik saya , tapi lama-lama dia dah betul-betul jadi macam adik saya . Hehe merasa jugalah pengalaman ada adik lelaki yang berbeza umur setahun ni :)



Ada banyak yang saya takkan dapat nak lupakan walau mungkin satu hari nanti hubungan antara kita dah tak macam sekarang . You give me many sweet things to remember . Tq sangat-sangat sebab awak lah saya mampu tersenyum . Chewah , memang agak poyo , tetapi itulah kenyataannya . Harap kita dapat terus berkawan dan keempat-empat nasihat awak akan saya ingat selalu . Amin . Insyaallah :) Saya ada hadiah untuk awak :D

Sila kira 1 sampai 3








1











2











3












Jemput makan :D


ayam masak merah drpd Makcik Google :p

dan


coklat kedai siswa :p

dan


t shirt warna biru :p haha 

Saje gurau-gurau :) Jangan marah :D

Monday, November 12, 2012

Berbisik?Elakkanlah

Entri kali ni berkait tentang perasaan yang mana aku rasa semua orang rasa sesuatu bila tengah sembang lebih daripada dua orang , contohnya sembang bertiga , tiba-tiba dua daripada rakan kita tu berbisik sesama sendiri depan kita . Tak ke rasa perbuatan tu tak sopan langsung dan mungkin mengguris hati orang ketiga tersebut? Mesti orang ketiga akan fikir 'hmm , mereka taknak aku tahu ke? Apa yang mereka bisikkan ? Tentang apa ? Rahsia apa yang tak boleh aku tahu tu ?'

kesian kucen comel kat belakang tu kan ? hehe
Jujurnya , aku memang pantang kalau tengah sembang ramai-ramai , tiba-tiba ada yang berbisik , bukanlah aku nak tahu sangat apa yang mereka bualkan , tapi aku rasa perbuatan tersebut sangat tak sopan dan tak menghormati rakan-rakan yang lain , yelah , lepak sama-sama , tapi tiba-tiba berbisik berdua , hati siapa tak panas kan , . Situasi ini lazimnya berlaku antara perempuan , sebab perempuan lagi suka bersembang kan? Hehe

Lagi satu , tengah sembang ramai-ramai , tiba-tiba 'Wehh Milah , aku nak cerita something kat kau , tapi nantilah !' 

Err, kalau nak cerita berdua , tak perlu rasanya cakap pada semua yang anda berdua ada rahsia yang nak disembangkan berdua . Please respect others feeling . Kalau orang buat kau orang macam tu , tentu kau orang pun tak suka betul tak? Sebab tu dalam hidup ni kena ada give and take .

Dalam Islam pun ada hadis tentang soal berbisik ni


وَعَنْ اِبْنِ مَسْعُودٍ  رضي الله عنه  قَالَ: قَالَ رَسُولُ اَللَّهِ صلى الله عليه وسلم إِذَا كُنْتُمْ ثَلَاثَةً فَلَا يَتَنَاجَى اِثْنَانِ دُونَ اَلْآخَرِ, حَتَّى تَخْتَلِطُوا بِالنَّاسِ; مِنْ أَجْلِ أَنَّ ذَلِكَ يُحْزِنُهُ - مُتَّفَقٌ عَلَيْهِ, وَاللَّفْظُ لِمُسْلِمٍ.

Daripada Ibn Mas’ud katanya Rasulullah s.a.w . bersabda: “Apabila kamu bertiga maka janganlah dua orang berbisik tanpa orang ketiga sehinggalah mereka berada di kalangan orang ramai kerana itu akan menyebabkan dia akan bersedih.[1]


Hadis ni berikan kita 2 prinsip , yang pertama supaya kita tak menimbulkan syak wasangka pada orang lain , yang kedua ialah untuk menjaga hati dan perasaan orang lain :)

Jadi kesimpulannya kawan-kawan , elakkanlah perbuatan berbisik di depan kawan-kawan sebab perbuatan tersebut dilarang oleh Rasulullah sendiri :) Yang baik kita jadikan amalan , yang tidak jadikan sempadan . Jumpa lagi :)

Saturday, November 10, 2012

Semester 3 tamat :)

Assalamualaikum , hari ni secara rasminya tamatlah semester 3 aku di KMPk . Sem ni penuh dengan warna warni , ada suka , ada duka , ada kecewa . Macam-macam . Yang paling best sebab semakin rapat dengan kawan-kawan sekelas , yelah dah 3 sem bersama , tentulah makin rapat dan pastinya sem 4 nanti sedih nak tamatkan matrik .


Bercakap tentang pelajaran , aku rasa sem ni paling tough antara 3 semester yang telah aku lalui , paling susah rasanya Matematik . Hurm , risau juga bila tengok result UPS yang ntah apa-apa tu , teringat pula paper PSPM hari tu , hmm risaunya kalau tak dapat sambung semester 4 , lagi satu sem je lagi , harap-harap lepas la pointer aku :(

kelas kesayangan :)


Semester ni jugalah kelas kami dapat banyak feedback negatif daripada lecturer yang rata-ratanya komen tentang attitude kami yang makin teruk dari hari ke hari . Memang kelas aku sangat berbeza daripada kelas orang lain , kalau lalu dari kelas ke kelas , kelas orang lain senyap gila , kelas aku , hmm jangan cakap la , 23 mulut bercakap . Haha . Tu pun dah beberapa orang dah keluar matrik , kalau diorang ada , silap-silap kena pecah kelas kami ni . 

semua ni nakal-nakal sangat :p

Sem ni kami nakal sangat , kami pernah buat lecturer sampai merajuk , memang sangat serba salah . Maafkan kami . Kami da cuba diam , paling lama tahan pun setengah jam . Haha bila sorang da start bercakap , memang yang lain sahut menyahut . Tapi serius cakap , aku happy dan bersyukur dapat masuk dalam kelas KD1T2 walaupun ramai yang pandang negatif pada kelas kami , yang penting kami bahagia sangat :)

Sem depan tak tahu la macam mana , harap dapat jumpa lagi dengan semua yang ada kat KMPk tu , aku nak habis sampai sem 4 , tak nak la terkandas , setahun setengah dah aku kat sana , rugi sangat kalau tak dapat nak teruskan , tapi serius cakap , aku tak yakin dengan PSPM kali ni , tak sedap hati sangat-sangat . Harap sangat pointer aku lepas untuk terus melangkah ke semester 4 :(

Kepada kawan-kawan , selamat bercuti :) Jaga diri baik-baik tau , jangan nakal-nakal :) Insyaallah kita jumpa lagi semester depan . Amin :)

Thursday, November 8, 2012

The Biggest Mistake

Assalamualaikum , dalam hidup ni kita mesti ada benda yang kita tak suka sangat-sangat dan apabila kita telah melakukan benda yang orang tersebut tak suka , what should I feel ? Tentulah rasa bersalah yang teramat sangat sebab kita dah buat satu kesalahan , bukan kesalahan biasa tapi kesalahan yang mungkin kalau kita ulang , kita akan kehilangan orang tu .


Sebenarnya itulah kali pertama saya buat macam tu dan kali pertama itulah saya telah berkenalan dengan orang yang rupanya sangat tidak suka akan perbuatan saya itu . Sejujurnya , saya tak berniat langsung nak melakukannya , niat saya cuma satu . Saya betul-betul nak minta maaf dengan awak sebab saya buat macam tu . Tambah-tambah pula itulah satu-satunya perkara yang awak tak suka dan saya telahpun melakukannya . I am so sorry . Kalaulah saya tahu daripada awal yang awak tak suka orang buat macam tu , saya takkan buat perbuatan tersebut , saya minta maaf ya awak .

Awak , terima kasih sangat-sangat sebab awak maafkan saya dan terima saya walaupun saya dah buat perkara yang awak tak suka. Setiap perkara yang berlaku dalam hidup ni ada hikmahnya kan dan mungkin memang dah tertulis kita berkenalan dengan cara macam ni .

Hehe apa la saya ni kan , semalam saya yang suruh awak lupakan , tapi hari ni saya bangun tidur terus saya teringat tentang perkara yang awak suka dan tak suka tu :') Tahu-tahu je lah , saya ni ingat aje semua yang pernah awak cakap ^^, Apa-apapun terima kasih sebab sudi berkawan dengan saya , maafkan semua salah silap saya , apa yang pernah saya cakap mungkin banyak yang awak tak suka . Dengan ikhlasnya saya minta maaf , jangan simpan dalam hati tau ?

My goal is to not dissapoint you 
But I already did it on 13 October .
I am sorry :(
I hope our friendship will be better after this :)




Tuesday, November 6, 2012

Siapa DIA ?



Ada orang tanya siapa dia MDK yang special sangat sampai aku dah tulis pasal orang tu 2 kali . emm korang nak tahu ke siapa dia ? Hmm , sebenarnya aku dah janji dengan dia , tak nak cerita kat sesiapa , tapi special untuk korang semua , aku bagitahu jugalah siapa dia yang berjaya curi hati aku ( haha over tak saya ? ) 


Tapi korang kena janji , jangan terpikat pulak dengan dia ni , sebab aku je boleh minat kat dia . Haha .  Boleh janji tak ? Kalau tak boleh , aku tak nak la letak . Hmm janji tau ? :)

Kalau sehari tak nampak dia , rasa tak best lahhh , so kat sini aku letakkan sekali gambar dia supaya nanti korang takdelah tertanya-tanya pulak macam mana orangnya , yang penting , dia sangat sweet tau :p

Ok dah sedia ?







1










2








3






Inilah orangnya



M DAUD KILAU 
Hahaha MDK jugak tu kan , pakai baju warna biru pulak tu . hehehe :D Jangan marah ya semua , saja nak bagi dia senyum lagi . Haha berjaya tak saya buat awak senyum lagi ? :p

Minta maaf kepada Dato MDK ( M Daud Kilau ) sebab saya pinjam gambar . HAHA :D Ampun-ampun .

Jangan lupa balik KMPk tau , MUET tak habis lagi ;)

p/s : awak cuba dgr lagu ni , cute sgt ! Click SINI :)

Saturday, November 3, 2012

2 Nasihat :)

Dalam hidup ni kita perlukan nasihat,supaya kita tak terleka dengan dunia ni. Aku sangat suka berkawan dengan orang yang suka menasihati , sebab kita kadang-kadang tak tahu yang apa yang kita buat mungkin salah atau tidak kena pada masanya.


Baru-baru ni aku dapat nasihat baru :) 
1.Jangan terlalu berterus terang , berterus terang tu bagus tapi ada hadnya :)
2.Jangan cepat suka pada orang kalau kita tak kenal orang tu lagi :)

Aku akan ingat 2 nasihat ini . Sebab aku rasa memang betul pun apa yang dia cakap , tambah-tambah yang no 2 tu :) Kita mungkin boleh suka orang dengan cepat , tapi kita juga perlu masa dan peluang untuk mengenali dia,.Setiap hari adalah proses perkenalan yang baru kan? :)

Alhamdulillah sikit demi sikit aku rasa emosi aku makin stabil , terima kasih semua kawan-kawan yang sentiasa di sisi , terutamanya Nabila . Susah senang kita sama-sama tau? :)

Sebenarnya aku nak kembali menulis di sini , aku rindu masa-masa rajin menulis dulu , dulu ada someone minta nak baca blog ni , hari-hari suruh tulis benda baru . sekarang mana ada dah . MDK , awak nak tak jadi pembaca setia blog saya? Haha :) Gurau je :p

Semester 3 dah pun hampir tamat , banyak suka duka aku lalui sem ni , paling sedih tentunya kehilangan kawan baik aku yang keluar sebab tawaran SPA :) Iena , i miss u so much ! Nanti kita jumpa lagi :')

Tq awak sebab sudi datang baca blog ni semalam . Haha , satu lagi ayat awak yang selalu awak cakap "Emm , tak tahu nak cakap apa ? " :p Jangan marah 

saya pun tersenyum masa baca ni :D
Tq for that respond , every single text from you makes my day brighter . Tq friend ;)



Friday, November 2, 2012

Thank you MDK :)

Hye :) Hari ni nak cerita tentang seseorang , tak perlu mention siapa . You know who you are :)


Semuanya bermula sebab aku , aku yang cari dia . Personaliti dia menyenangkan hati . Mula-mula aku takut sangat dia tak sudi kawan dengan aku . Tapi dia baik :) Dia tak sombong . Actually dia student matrik sini juga . Aku tak tahu langsung tentang dia pada awalnya,nama pun aku tak tahu.Tapi serius,aku nak sangat jadi kawan dia.

Dengan ingatan aku tentang muka dia,aku cari di Facebook,aku cari dia dalam satu group student matriks,satu-satu nama aku tengok,tengok profile picture,semua aku belek.Sebab aku betul-betul nak berkawan.Dah nak sampai habis list nama tu aku tengok,aku tetap tak jumpa.Sedih jugak la.Tapi aku tak nak putus asa,tak lama lepas tu,aku jumpa satu profile yang ada gambar dia sebagai DP dan cover photo.Tapi gambar tu ada ramai orang.Aku add juga,mana tahu tu profile dia kan? :)

Tengok-tengok tagged photo profile tu,aku terjumpa gambar dia,ada tag nama dia kat situ.Alhamdulillah akhirnya aku jumpa juga profile dia :) Serius aku seronok sangat,sebab akhirnya aku jumpa profile dia.Aku pun add,dengan harapan dia approve. :) Alhamdulillah beberapa jam lepas aku add,dia approve. :) Tersenyum aku,aku pun beranikan diri mesej inbox FB dia,dia reply dan kami pun jadi kawan pada 13 Oktober 2012 :)

Mula-mula aku ingat dia sombong,tak nak kawan dengan aku,tapi dia sangat ok,seronok sangat jadi kawan dia.Macam-macam dah share sama.Aku kalau boleh tak nak kawan sekejap je dengan dia,aku nak jadi kawan lama2 dengan dia.Haha ayat apa aku cakap ni?Maksud aku nak jadi kawan yang betul-betul kawan,bukan kawan sekejap-sekejap.Taknak macam tu.

Tapi sebenarnya ada banyak benda yang buat aku serba salah dengan dia.Aku takut nanti lama-lama dia dah tak suka kawan dengan aku sebab sifat-sifat aku yang mungkin tak menyenangkan dia.Saya minta maaf sangat-sangat kalau ada eh?Saya tahu mesti ada kan?:) Dengan serendah-rendah hatinya saya minta maaf. Apa benda yang terjadi,biarlah aku dan dia je yang tahu.

Sampai sekarang dia tak berapa cam aku lagi,aku je yang terlebih cam dia :) 1 sem lagi , nanti kenal la tu :) Tapi aku pula yang segan bila dia bagitahu dia dah mula cam aku. Game over katanya :D 

Kepada 'awak' ,
Terima kasih sangat sebab sudi berkawan dengan saya.Awaklah kawan PST lelaki pertama saya tahun ni . Haha :) Tq juga sebab banyak dah buat saya happy 2-3 minggu ni,harap-harap kita tetap dapat terus contact :) Ada 1 sem lagi kita duduk matrik ni,harap awak gembira dengan kehidupan kat sini :) Jangan tension2, senyum selalu ;) Tq sebab banyak share cerita pasal awak dekat saya,saya akan ingat semua daripada A sampai Z :) Lepas ni kalau awak sedih-sedih lagi saya tak risau da ek sebab nanti awak mesti jawab "Dont worry,saya kan kuat'' hehe :)

Terima kasih sekali lagi dan maaf untuk semua salah dan silap , Mr MDK ;)

ehem , yang tinggi tu awak :)

Wednesday, October 24, 2012

Happy 21th Birthday :)

Happy birthday to you , Happy birthday to you , Happy birthday to Azlan , Happy Birthhday to you ! ;)

Assalamualaikum , firstly i'm so sorry because i write about you again :D Haha saye memang degil sejak dulu kan kan ?  tapi saye post ini semata-mata nak wish birthday awak , yeah i know you will read this :) Masa biirthday tak elok marah2 tau .

Last year , you said that i am the first person who wish your birthday . This year ? Am i the first or the last ? Haha tak penting lah orang pertama ke yang kedua ke yang terakhir ke , tarikh 24 Oktober 1991 tetap dalam kotak ingatan saya , tak kiralah apa pun yang terjadi :)

Sempena hari jadi awak , saya doakan awak panjang umur , murah rezeki , berjaya dalam kehidupan awak , dapat bahagiakan orang di sekeliling awak , saya doakan semua yang baik-baik untuk awak. Dulu awak beriya tak nak masuk umur 20 sebab dah tak ada 1 kat depan umur awak , tahun depan giliran saya pulak :)



Sekali lagi , selamat hari lahir yang ke 21 , Gat :) May Allah bless you always . Amin .

Saturday, October 13, 2012

Inilah Aku :)

Hye too all my readers . :)
Sekarang ni Jila ada kat rumah . Balik sebab Matrik Perak tengah tak ada air sekarang ni , sebenarnya kalau nak diikutkan kami tak dibenarkan balik sebab final exam lagi 2 minggu jer lagi tapi sebab KMPk ada krisis air jadi kami pun dibenarkan balik :) 

Actually hari-hari aku di KMPk tak lagi segembira dulu . Entah kenapa , ada certain2 masa yang aku rasa aku nak lajukan masa ataupun aku rasa nak tidur saja sepanjang hari . Aku rasa sesiapa yang kenal aku tahu aku ni jenis pendam , kalau ada masalah aku akan cuba settle sendiri dan aku tak suka nak sakitkan hati sesiapa sebab aku sendiri tak suka orang sakitkan hati aku . Aku tak tahu salah aku apa kadang-kadang . Kalau fikir-fikir balik , memang tak ada . Tak tahu lah kalau orang tak selesa dengan cara aku .

kesedihan aku mcm budak ni lah . hehe

Aku tak suka nak besar-besarkan apa yang aku rasa , sebab kalau pihak tu tahu , dia pula fikir apa nanti . Jadi , biarlah aku simpan sorang-sorang , yang aku tahu aku nak tengok orang sekeliling aku gembira . Aku sayang kawan aku sangat-sangat , biarlah dia gembira dengan surrounding dia :) Aku ? Tak pelah life kat sini tinggal berapa bulan saja lagi . Aku kuat ! Aku boleh hadapi tekanan emosi ini dengan jayanya . Insyaallah :)

Siapa yang rapat dengan aku boleh tahu betapa bisingnya mulut aku dan biasanya orang yang baru kenal aku akan cakap aku pendiam , yeah aku memang tak reti nak mulakan perbualan tapi aku rasa kali ini aku dah mencuba sedaya upaya nak berkawan baik dengan semua orang , baik orang yang baru aku kenal ataupun yang dah lama kenal aku , sebab aku fikir aku dah umur 19 , takkan nak berperangai keanak-anakan lagi , takkan nak merajuk-merajuk , cari pasal dengan orang lagi macam dulu . Cukup-cukup dah kot . Aku nak ada hubungan baik dengan semua orang .

Tapi kali ni aku dah rasa putus asa , aku rasa baik aku diam saja kalau kewujudan aku pun orang buat nampak tak nampak saja . Fokus utama aku study , pengaruh rakan sebaya kuat sangat dan buat pertama kalinya aku rasa tak terpengaruh langsung dengan persekitaran aku . Ya , setiap perkara yang berlaku ada hikmahnya dan aku rasa inilah hikmahnya , aku lebih fokus dalam pelajaran , hidup aku lebih teratur . Alhamdulillah , terima kasih untuk persekitaran baru ini .

Monday, September 17, 2012

Aku Memang SENSITIF

Kalau ada orang kata aku ni sikit-sikit nak merajuk , sikit-sikit nak nangis , aku tak kisah pun . Sebab daripada kecil lagi aku memang sensitif , teringat masa dulu , kena usik sikit pun , mesti aku menangis . Nangis bawah bantal , tepi meja , tepi kerusi , atas katil . Hehe . Masa kecil memang air mata la teman setia .


Sekarang da besar , takkan nak nangis macam budak kecil , kalau rasa nak nangis pun tahan sedaya upaya sebab tak nak orang tengok . Yelah bila sekali orang dah tanya "Kenapa nangis?" ataupun "Janganlah nangis" , secara automatiknya kita akan nangis lagi dasyat . Betul tak ? Ke aku sorang aje macam ni ? ;)

Kadang-kadang boleh pula nangis tanpa sebab , bila orang tanya , jawab tak tahu . Sebenarnya susah nak diluahkan dengan kata-kata , sebab perasaan itu sendiri bercampur baur . Nak dicerita kepada orang , tak ada pendengar yang setia mendengar , mungkin ada yang mahu mendengar tapi hati ini belum siap sedia untuk bercerita .

Memang banyak masalah belakangan ini , masalah baru , masalah berbangkit dan macam-macam kategori masalah lagi . Susah nak diselesaikan kerana andai diselesaikan , ada hati yang bakal terluka , iaitu hati sendiri . Penyelesaian yang bakal menyeksakan diri sendiri , jadi lebih baik masalah itu dibiarkan sahaja . 

Ruang memori untuk satu masalah tersebut sangat besar di minda sehinggakan tiada ruang untuk menyimpan perkara baru yang jauh lebih penting , andai dapat aku buang masalah yang terbesar dalam hidup aku sejak setahun yang lalu , pasti hidup ini lebih mudah aku jalani . Tapi aku tak terdaya lagi membuang kenangan itu .



Aku sendiri tak tahu mengapa sukar melupakannya , mungkin salah sendiri kerana menyimpan harapan setinggi gunung . Berharap akan sesuatu yang sudah tidak pasti . Harapan yang dulunya setinggi gunung kini terkubur sudah . Semoga hati terus kuat :) Ya , aku mampu :)

Sunday, September 16, 2012

Bad Experience : ONLINE SHOPPING

Hye guys , jila sebenarnya jarang-jarang beli barang online . Tapi setiap kali beli , alhamdulillah la , selamat sampai barang yang dibeli tu dan perkhidmatan pun memuaskan . Tapi ada sekali ni , rasa bengang sangat . Nak tahu cerita ?




Awal bulan Ogos 2012 , jila dan beberapa kawan lagi survey tudung dekat satu online shop kat Facebook (nama dirahsiakan) Memang banyak sangat pilihannya dan semua ada stok , yelah selalu kalau dekat orang lain , mesti stok dah takde , tambah-tambah yang kita berkenan . Memang happy la masuk page dia sebab banyak pilihan yang cantik-cantik dan harga memang sangat murah . Setakat ni , page ni lah yang Jila jumpa tudungnya paling murah , jadi kita orang pun pilih la tudung masing-masing . Jila beli 6 kalau tak silap dan tak sampai RM 30 pun 6 tudung tu , memang murah la kan ?

Kawan sorang tu pun ambil dalam 10 juga la , mula-mula was-was juga, betul ke kedai ni , tahtah tipu jek , tapi rasa yakin jugak sebab one of our friend pernah beli tudung dekat page ni , so rasa macam selamat sikit la pembelian ni kan . Hehe . So , lepas pilih-pilih , 30 helai jugak la kami borong , beli ramai-ramai ni save sikit . Postage tak payah bayar . Total semua dekat RM200 jugak la dan kami dah pun bank in kepada owner page tu .

So , excited la nak pegi ambil tudung dekat pejabat pentadbiran kolej sebab ada kawan tu nak buat jadi tudung raya , so sehari sebelum cuti raya kami cek la dekat pejabat , okayyy TAK SAMPAI LAGI . Hancur hati , nasib lah tudung tu Jila bukan nak pakai raya , so not so depressed lah bila tudung tu tak sampai . Kesian dekat kawan-kawan lah , kena beli tudung lain pula kan?

On 27 August 2012 kami pergi lagi sekali dekat pejabat tu , yelah almost 2 weeks dah kan , for sure tudung dah sampai . Yeahh seronok sebab ada bungkusan atas nama kawan , bila bukak parcel tu , TUDUNG TAK CUKUP  ada 13 saja , lagi 17 takde , yang ada cuma tudung 1 tone , dah la 1 tone saja ada , warna pun dia bagi tak betul . Kami rasa berapi jugak la , tudung dah la sampai lambat , tak cukup pulak tu , warna pun salah .  Bila contact tuan kedai tu , okeyyy dia off fon ! Try search page FB dia , dah tak jumpa .. Haaa , takkan kami terkena kot ?

Kami still sabar lagi , rupanya dia dah tutup page tu dan buka page lain . Konspirasi apakah ini ? Kami buntuuuu . Berapa kali dah kami hantar emel kat owner , sometime she replies , macam nak mengelak pun ada dia ni . Tapi kalau search google , semua customer puas hati dengan her service , so what wrong now ? Dia kata tengah tunggu return daripada pejabat pos , tapi sebulan dah kot berlalu , takkan lama sangat kan ? Kami memang bengang gila dah , rasa lagi geram bila hari-hari nampak dia update new stuff kat page dia tapi emel kami dia tak reti-reti nak balas . Argh tension . Nak kami tunggu sampai raya tahun depan pula ke cik kak ? Nonsense . kalau kami dah dapat apa yang kami beli , takdenye kami nak emel berkali-kali kat akak oit . 

Please la , berniaga la betul-betul . For sure kami takkan shopping dekat situ dah , terkena macam ni . 

Mari LIKE!

Beberapa hari yang lepas , jila dah dilantik sebagai salah seorang admin dalam satu page Facebook ni . Masa mula-mula tu pelik juga la , kenapa jila tiba-tiba jadi admin ni , lama-lama rasa macam best jugak la . Hehe . Tapi buat masa ni page tersebut masih kurang sambutan , yelah page baru lagi ni . So , kawan-kawan semua jom lah like page ni !





Page ni bersifat general , so kami share macam-macam , takde yang specific pun . Ada 4 orang yang kendalikan page ni . Harap korang boleh ringan tangan dan klik like untuk page ni . Tak rugi pun , boleh berhibur sambil dapat macam-macam ilmu baru tau yang selama ni kita tak tahu , sekarang dah tahu :D

My role?
Hehe jila dah diminta untuk post tentang love quotes , biasalah perempuan kan . Hehe benda-benda macam ni lebih dekat di hati . Tambah-tambah jila memang sukaaaaa sangat baca quotes :) So memang sesuai lah dengan part yang jila pegang ni .

Tapi sebagai student , i have limit of time to online . So , maaf lah kepada yang lain kalau jila jarang update ya ? Bertambah masalah sebab my room tak dapat coverage wifi kolej , al maklumlah duduk tinggi sangat . Haha , sabar sabar ! Harap kami dapat bersatu dan menaikkan page ini ! :)

Thursday, August 23, 2012

Jika aku jatuh cinta

Ya Allah,
Andai masanya belum tiba,
Jangan izinkan aku untuk jatuh cinta,
Aku memohon agar Kau tunjukkan jalan,
Agar Kau tunjukkan aku tuntutun yang perlu aku lakukan,
Jauhkanlah aku daripada kemaksiatan,
Jauhkanlah aku daripada perkara yang tidak dapat memberi manfaat,
Dan jauhkan aku daripada perkara yang Engkau murkai,
Agar aku dapat menjaga diri.
Ya Allah,
Jika aku jatuh cinta,
Izinkanlah aku menyentuh hati seseorang yang hatinya tertaut pada-Mu,
Jadikanlah aku yang mencintainya kerana agama yang ada padanya,
Jika dia hilangkan agama yang ada dalam dirinya,
Maka hilanglah cintaku padanya,
Sesungguhnya, cinta yang suci itu tidak buta.
Ya Allah,
Dan jika dia mencintai aku,
Biarkanlah dia mencintai aku kerana agama itu juga,
Asalkan dia tidak lebihkan cinta kepadaku melebihi cinta kepadaMu,
Supaya cinta itu bersemi di lembayung keredhaan-Mu,
Kerna dari situ lahirlah rahmah dan mawaddah dalam rumahtangga.
Ya Allah,
Jika ini bukan masanya,
Jika ini belum saatnya,
Dan jika Kau tahu kami belum bersedia,
Selamatkan kami,
Jarakkan kami,
Pisahkan kami,
Agar kami jauh dari khilaf yang merosak izzah dan iffah,
Agar kami tak mengundang murka-MU,
Agar kami dapat lebih menjaga hati,
Agar hati menjadi yang diredhai ilahi.
Ya Allah,
Andai dia bukan untuk ku,
Andai dia bukan jodohku,
Maka berilah ganti yang lebih baik buatnya,
Berikanlah dia insan yang benar benar terbaik buat kehidupannya,
Insan yang benar-benar mampu memimpinnya ke syurga-Mu,
Dan bantulah aku untuk memperbaiki diriku,
Agar aku kukuh dalam mencari cinta-Mu.
Ameen..

Sunday, August 19, 2012

SELAMAT HARI RAYA

Alhamdulillah ,  Ramadhan berjaya dijalani dengan baik , dugaan kali ini pastilah penyakit yang aku alami semasa awal Ramadhan . Mujur kena masa bulan puasa , mudah sikit nak pantang makan :) Dan alhamdulillah juga masa demam tu aku masih berdaya untuk berpuasa walaupun seluruh tubuh sakit . Alhamdulillah sekarang sudah sihat cuma parut-parut ada lagi . Kasihan~~

Raya kali ini alhamdulillah keluarga masih lagi bersama . Keluarga paling penting dalam hidup . Kalau aku menyayangi keluarga , aku yakin keluarga akan membalas sayang aku berganda-ganda . Itulah kelebihan keluarga , mereka takkan meninggalkan kita walau dalam kondisi apa sekalipun .

Harapan masih ada untuk melihat ahli keluarga bertambah , tapi mungkin bukan tahun ini . Semoga tahun hadapan doa kami sekeluarga termakbul untuk melihat adik beradik yang lebih berusia mendirikan rumah tangga . Insyaallah . Allah telah merancang yang sebaiknya untuk hamba-hambaNya .

Ya , sekali lagi aku beraya tanpa teman . Setahun lebih dia pergi . Dirinya tetap tiada pengganti . Jiwang pula tiba-tiba . :) Memang terasa sayu tatkala menghantar mesej kepadanya , terima kasih kerana membalasnya . Aku amat menghargainya meskipun mesej nya bukanlah satu ucapan hari raya . Tapi isinya sudah cukup mengejutkan aku kerana tidak menyangka dia bertandang ke blog ini yang selama ini aku tulis untuk dia . Haha segannya . Tapi itulah hakikatnya Azlan :) Selamat hari raya awak ... Saya minta maaf tapi saya tak dapat nak delete post tu ..

Tahun ini kami sekeluarga beraya di Shah Alam , di rumah kakakku kerana seorang lagi kakak tidak mendapat cuti pada raya pertama jadi kami pun datanglah beraya di sini . Lagipun memang tiap-tiap tahun tak pulang beraya di Kelantan . Raya di mana sama sahaja asalkan kami sekeluarga dapat berkumpul . 

Abah , ma , abang , kak nani , kak lija , kak zura , adik dan athirah , selamat hari raya aidilfitri !


Friday, July 27, 2012

Jom SEDAPKAN hati wahai Bakal Penghuni PLKN siri 10/2013

Hai hai hai . Alala adik-adik , janganlah bersedih hati kalau terpilih ke PLKN . Awak patut berbangga tau sebab dalam ramai-ramai students Form 5, awak yang bertuah. Hehe :)


Masa aku cek dulu pun punyalah berdoa mintak-mintak tak dapat.Sebenarnya tak kisah pun pergi , tapi yang dikisahkan ialah kalau dapat confirm punyalah kena ejek dengan kawan-kawan. Memang akan kena gelak kaw-kaw punyalah dengan budak yang tak payah pergi. Yeahhhh, thats what happen to me. Dalam geng aku, aku seorang je dapat mesej TAHNIAH tu, kawan lain semua dapat mesej HARAP MAAF . Woooo, mula-mula memang niat nak sorok, tapi mana boleh sorok, lambat laun orang tahu juga aku dapat.

mcm ni la muka aku masa tahu aku dapat. HAHA
Haaaaaaa , habaq hang , bila da bagitahu dorang , memang sakit lah telinga ni kena gelak , kena ucap PADAN MUKA dan macam-macam lagi . SELAMAT JADI HITAM pun ada woi . Agak kurang asam di situ . Sampai pernah satu hari tu kesabaran aku dah beyond the limit , memang kena la kawan aku sorang tu . Hehe . Padan mukaaaaaa! Ejek aku lagi kannn .

Lama-lama , redha je la bila dapat . At least masa aku terisi dengan benda baik ( Fikiran kena positif ye adik-adik ) Ok kat sini aku nak cerita apa yang best yang bakal kau orang alami sendiri nanti :) Oh yeah lupa nak perkenalkan , saya WIRAWATI KOMPENI DELTA , NUR AZILA ISMAIL pelatih KEM SYRUZ , BUKIT MERTAJAM , PULAU PINANG bagi KUMPULAN 1 , SIRI 8/2011 :)

tempat aku dicampak selama 2 bulan 10 hari


Antara perkara yang best :

1)Kau orang akan dapat belajar berdikari , lepas habis sekolah daripada duduk melepak tak tentu hala , baik duduk dalam PLKN , belajar hidup sendiri . Sangat berguna bagi budak sekolah harian , kalau budak sekolah asrama , dorang dah terlebih berdikari , kita ni yang tak pernah jauh daripada keluarga kena rasai pengalaman nie , nanti senang bila dah sambung belajar , takdela macam sesetengah students yang asyik-asyik homesick je , nak ma ayah datang kolej je tiap-tiap minggu , baju pun tak tahu basuh , diri sendiri pun tak tahu nak uruskan . So , this is the good starting point untuk korang ye :)

2)Makan 6 kali sehari . Wahhh ini sangat nikmat . Makanannya pula bukan makanan yang tak sedap , kat kem aku dulu makanan sedap gila. Berat bukannya turun , makin naik ada la . Hehe . Lepas tu , setiap minggu akan ada satu hari yang makanannya best daripada hari biasa . Makanan yang paling sedap kan makanan free. Hehe , ingat senang ke orang nak bagi makanan free ? Bukan sehari , tapi dekat 3 bulan tau :D

tray makanan ini akan setia menemani korang . HAHA .
3)Dapat banyak barang free . Memang la baju-baju tu kita pakai time tu je . Tapi keseronokan tu tetap terasa bila semuanya free , baru pulak tu . Memang banyak gila dapat . :D Sangat memudahkan kehidupan kat sana. Tak pernah lak sampai takde baju nak pakai . Korang dah terasa seronok ke belum ? 

4)Dapat kawan baru . Yang ni serius best . Nanti akan dibahagikan kepada 4 kompeni . Setiap kompeni ada 2 dorm , dalam satu dorm tu ada Melayu , Cina , India . Jadi , masa inilah korang akan bergaul tak kira bangsa dan pasti akan rasa seronok sebab dapat ramai kawan baru . Mula-mula memang kekok sikit lama-lama satu PLKN tu korang punya kawan tau .  Percaya la . Percaya la . HEHE

kawan-kawan Dorm , baru kawan dalam dorm nie . hehe
5)Dapat kenal dengan jurulatih yang best-best. Semua jurulatih best , kalau korang pandai rapat dengan dorang , memang PLKN jadi makin syok . Diorang semua sporting-sporting walaupun ada yang muka macam garang tapi sebenarnya semua baik-baik :)

yang baju hitam tu jurulatih feveret :D

antara jurulatih perempuan yang best sgt

6)Modul yang menyeronokkan . Dalam PLKN ada macam-macam aktiviti yang korang boleh buat , yang mungkin korang takkan dapat buat kat luar , modul-modul yang disediakan dapat membina daya ketahanan diri , semangat setia kawan , meningkatkan keyakinan diri yang kita mampu buat macam-macam benda . Ada juga modul untuk membiasakan diri kita dengan alam pekerjaan , siap ada sesi temu duga lagi tau . Modul untuk membina semangat cinta akan negara pun ada . Confirm korang akan bertambah sayang dengan negara :)

kawad , confirm lah ada :D
7)Dapat buat khidmat masyarakat. Masa ni best gila korang akan sama-sama bantu masyarakat. Masa aku dulu, kena buat kerja dekat satu kawasan perumahan, lepastu tolong cat surau. Sampai aku tercat baju sendiri. HAHA

8)Dapat pergi perkhemahan luar. Ni bukan macam kem biasa tau . Korang akan jadi macam askar yang real punya . Memang tak sempat la hai nak goyang kaki masa ni sebab packed gile jadual masa ni . Korang akan rasa nak pengsan tapi itu lah pengalaman . Korang akan bina negara korang sendiri . Tapi aku tak pasti lah semua kem ke buat macam ni tapi kem aku buat macam ni . Korang akan terpaksa menempuh 8 halangan . Ada yang susah , ada yang senang , ada yang menakutkan . Kebanyakannya kena panjat-panjat lah . Hehe tapi serius syok . Malamnya pula korang akan alami sendiri kesusahan macam mana orang dulu nak merdeka . Korang kena bina benteng negara korang dan jangan bagi orang luar masuk . Time ni , korang akan kena berdiri lebih daripada 8 jam . Exausted gila lahhhh tapi enjoyy
briefing sebelum aktiviti bermula

budak cina punya kulit dah macam melayu . hehe

tgk muka , sedaya upaya mempertahan negara

sempat sengih lagi tu . haha

baru sampai ke tapak perkhemahan
9)Dapat menembak. Yang nie best . Tembak guna M16 . Kena pegi tempat menembak tu , kena jalan jauh gila . Fuhhh letih tapi sambil jalan sambil nyanyi . Syiokkk walaupun panas gila . Bila da masuk beberapa minggu korang dah takkan hairan dah dengan panas . Hehe alaaaa nanti kulit korang jadi macam biasa balik . Trust me . Hitam kejap je ^,^

10)Haaa , yang ni kat KEM SYRUZ je dapat . Handphone tak dirampas . Hehe kat kem lain aku tak tahu , tapi kem aku memang terbaik . Korang boleh simpan sendiri fon korang . Bergantung kepada komanden kem korang , komanden kem aku best . Tiap minggu ada karaoke , ada boleh pakai bebas . Macam-macam lagi yang best . Jadi sape dapat kem syruz memang beruntung sangat-sangat !

pemenang pakaian kreatif sempena karnival sukan

apek-apek jadi amoi maaa

semua kena buang rasa malu . ahaha

The conclusion is , PLKN memang best , mind set kita sebelum masuk dan selepas habis confirm lain ! Tanyalah dekat semua bekas peserta confirm dorang akan kata PLKN best dan tak rugi kalau pergi . Siapa yang tak pergi tu yang rugi sebenarnya :p Jadi adik-adik , fokus SPM dulu dan siapa yang terpilih untuk kumpulan 1 nanti , selamat berkhidmat untuk negara !

tgk , tak hitam kan ? tak kan ? haha (sedapkan hati)


Thursday, July 26, 2012

CHICKEN POX ! oh NO

Assalamualaikum , harap korang semua sihat sejahtera , tak macam aku , tengah sakit . Hehe ..

Sekitar seminggu sebelum post ni aku buat , aku sihat-sihat saja , tapi tiba-tiba aku mengalami simptom pening kepala yang agak dasyat sampai aku tak boleh nak buat apa-apa kerja sampai kerja-kerja kuliah aku terbengkalai . Sakit kepala tersebut menyerang pada waktu malam , tambah menyeksakan , badan aku jadi sangat panas . Aku agak panik sebab aku tak pernah rasa sakit kepala sampai tak boleh nak buat apa-apa kecuali tidur .

Setelah 4 hari , kat badan aku wujud dua bintik merah , aku pelik , binatang apa la yang gigit ni kan , so aku takde la fikir ke lain sebab ada dua saja . Keesokan harinya, bila aku tengok cermin , dekat leher aku ada macam lingkaran merah , what theeee ? Ada banyak juga la bintik merah naik , termasuk dekat lengan dan bintik-bintik tu macam mengandungi air di dalamnya . Aku pun turun ke bilik kawan aku . aku tunjuk kat dia sebab beberapa hari sebelum tu dia cerita kat aku masa dia pergi klinik , orang sebelah dia kena chicken pox . Bila aku tunjuk kat dia , dia pun kata macam sama dengan budak kat klinik siswa tu jadi aku buat keputusan untuk ke klinik , tambahan pula masa tu kelas takde jadi boleh la pergi klinik.

Sampai saja kat klinik , doktor takdelah pulak . grrrr . Jadi aku terpaksa pergi klinik luar iaitu Klinik Kesihatan Gopeng . Dah la aku sorang-sorang . Aku tak pernah pergi sorang-sorang ke klinik . Aku tak nampak pun kaunter pendaftaran .

Aku : Makcik , nak daftar kt mana?
Makcik : Tu letak IC dalam bakul kecil tu nanti ada india datang ambil IC tu .

Aku pun letak la IC dalam tu dan tunggu . Lepas dapat nombor , aku tunggu dan bila sampai giliran , aku pun masuk .

Lama gak aku duduk dalam tu , gelak-gelak dengan orang tu , baik nurse dengan pembantu perubatan tu . Thumbs up untuk mereka sebab pandai layan pesakit . Aku pun disahkan ada chicken pox dan diberi MC selama 8 hari . Seronok habaq hanggg . Haha . Dah la baru nak masuk Ramadan kan , for sure la aku seronok sebab dapat duduk rumah . Makan makanan ma masak . Orang tu pun kata kat aku untunglah kena time bulan puasa , boleh duduk rumah  .

Sebenarnya aku agak pelik sebab aku rasa tak sakit pun chicken pox , ramai kot orang takutkan aku , kata sakit gila . Memang la kadang sakit , contohnya masa hari kedua tu , tekak dan perut rasa sakit gila , kakak kata maybe ada kat saluran tekak tu yang rasa sakit . Masa sahur aku makan sikit gila nasi , yelah nak telan punyalah sakit . Tapi aku nak jugak puasa . Bintik-bintik pun tak banyak , dekat tangan boleh dikira , dekat badan tu lebih sikit la. Hehe , tapi kecil-kecil je . Kakak aku kata dia dulu besar-besar . Seram aku dengar cerita dia . Macam sakit gila jer . Aku boleh lagi macam orang sihat , nyanyi sana sini , gelak , kacau adik . Hehe . Alhamdulillah la aku punya demam tak serius macam sesetengah orang .

RAWATAN? Ma bagi minum air kelapa , tidur berlapikkan daun semambu , sapu krim yang klinik bagi , pantang makan . Itu sahaja . Jenuh weiii tahan diri ni daripada makan makanan yang aku tak boleh makan . Seksa juga la , kat rumah masak macam-macam , tapi kita tak boleh makan . Wuuuu sedih , tapi takpelah seminggu ni je kan . Lepas sihat nanti siap sedialah perut akan aku telan segalanya . HAHAHA .

Oklah hari ni pun dah hari Khamis , esok last MC , Ahad nanti pulanglah semula aku ke KMPk tercinta . Seminggu tinggal kelas , aiyoooo habisla banyak benda aku tak tahu + kena buat . Speaking quiz , Chemistry quiz , pre UPS semuanya sedang menanti aku . :( Takpe , yang penting aku sihat walafiat . OK , sampai sini saja . Jumpa lagi ;)

Sunday, July 8, 2012

Amalina Mustafar

First 3 words for you , 'I MISS YOU'

Sesaat kau datang sesaat kau hilang :)
Dah 2 minggu iena tinggalkan jila. Still tak dapat terima keadaan ini. Ramai giler orang usik Jila dgn Nabil sebab tinggal berdua jer. 

ada jarak perpisahan :(


Mana sorang lagi?
Mache mana?
Tinggal 2 serangkai je.

Haaaaaa , semua orang perasan ketidakwujudan kamu. Aku merasa kehilangan sesuatu yang sangat penting. Mood kamu constant , sebab tu kita suka kawan dengan awak :( Awak tak pernah moody dengan kita . Layan jer kita nie kan . Hehe . Kita sampai demam sebab awak nak pergi , sampai sekarang nie pun kita tak ok lagi .

masa nie muka iena sedih :(

Kita banyak persamaan , jila suka masam , iena suka masam . Bila usha orang , kita mesti usha orang yang sama . Taste kita sama . Perasaan kita  selalu sama . Apa yang kita tak suka , iena pun tak suka . Apa yang kita suka , iena mesti suka . Sebab tu kita suka iena .

sedih tiap kali pandang ni :( dah la byk kt kmpk nih


Tiap hari jila tengok video Iena, jila rindu iena sangat2 . Gambar Iena jila lekat kat meja study . Kad ucapan tu pun Jila lekat dekat situ. Jila takkan lupakan Iena .

Iena , jumpa kawan baru jangan lupa Jila tau . Sebab takkan ada orang boleh ganti tempat Iena dalam kelas kita :) Semua orang rindu gelak tawa Iena .

berkurang seorang :(


Akhirnya Iena kluar jugak matrik kan . Tiap2 hari jila tanya iena jadi keluar ke , iena jawab tak tahu :( Daripada awal lagi jila tau dah iena mesti nak keluar , tapi maybe iena tak nak kami sedih . Takpelah kami doakan Iena daripada jauh ..

udah mcm org mengandung aku nye baju kena angin . hhe

Related Posts with Thumbnails