Monday, May 13, 2013

SCIENCE JOURNEY .

Assalamualaikum.. I dont know to start this post with a happy or sad mood . Alhamdulillah i'm finished my study in KMPk . Yeah for 2 years belajar kat sana of course sedih sangat dah habis . I learned so many things there . Bukan setakat ilmu pelajaran , tapi tentang persahabatan . Nilai persahabatan yang jauh berbeza berbanding masa aku masih bersekolah . Sebenarnya jari kekok menyusun ayat sebab lama sangat tak menulis di blog . Tapi memandangkan cuti yang lama sangat ni , aku nak biasakan balik jari ni menaip entri di sini . Kadang-kadang tanpa kita sedar dan minta , mungkin ada orang nak tahu perkembangan hidup kita kan? :)

Sorry kalau kadang-kadang ayat agak skema sebab saya sangat suka menulis dengan bahasa sebegini . Haha mungkin sebab masa sekolah dulu memang suka tulis karangan . Ya , benda yang kebanyakan orang akan buat muka pelik bila aku cakap macam tu . Kadang-kadang terfikir kenapa aku pilih aliran sains jika jiwa aku bukan padanya ? Tapi mungkin dah tertulis rezeki aku untuk belajar lebih mendalam dalam bidang tersebut . Namun mungkin aku tidak lagi menyambung pengajian dalam bidang sains kerana makin lama makin aku yakin yang bidang sains bukanlah kepakaranku .Apapun kos yang bakal ditawarkan nanti , aku terima seadanya . Why not kita cuba benda baru kan?

selamat tinggal lab coat . haha :')
Sejak daripada sekolah rendah lagi Sains memang subjek paling aku lemah . Kalau ujian dan peperiksaan Sains tak pernah dapat A kecuali masa UPSR . Dulu no 1 tu memang untuk aku je tapi ada satu exam tu pihak sekolah tiba-tiba kata yang nombor dalam exam kena susun ikut berapa A kita dapat . Walaupun kalau campur-campur markah aku paling tinggi , tapi sebab aku tak dapat semua A , maka tak dapatlah no 1 waktu itu . Tapi alhamdulillah la masa UPSR dan PMR dapat A dalam Sains walaupun masa ujian tak pernah merasa dapat A .

Selepas aku habis PMR , aku ingat sudah tidak mahu belajar Sains , sebab memang aku tak boleh bawa subjek sains . Terasa berat sangat . Tapi oleh kerana keputusan PMR semua A , cikgu sarankan aku teruskan juga ke aliran sains . Terasa berat sangat hati aku , sebab aku dapat rasa yang aku tak mampu . Tapi setelah berfikir-fikir , aku mengikuti cadangan cikgu . Maka dengan itu aku masih lagi bergelar pelajar Sains . Kimia , Biologi , Fizik beserta satu lagi mata pelajaran yang berhantu , Matematik Tambahan . Haha

Aku ingatkan beban aku nanti cumalah Kimia , Biologi dan Fizik , tak sangka Add Math merupakan subjek aku yang paling teruk ! Ya , sangat teruk . Pernah dapat 12 je , markah paling teruk dalam kelas . Sampaikan cikgu terkejut tengok kertas aku . Hmm tak tahulah kenapa susah sangat aku nak faham Add Math tu , tuisyen pergi , dalam kelas fokus , mintak kawan-kawan ajarkan , tapi aku tetap tak boleh nak faham . Markah paling tinggi aku pernah dapat 50 . Masa tu cikgu cakap tahniah sebab aku dah lulus . Haha bayangkanlah orang lain cikgu ucap tahniah sebab dapat A ataupun markah penuh , tapi aku ? Tahniah sebab lulus . Sebab Add Math aku dapat D maka aku tak layak jadi pelajar PST di matrikulasi , jadi tawaran untuk aku merupakan PDT . 

Namun aku tetap bersyukur sangat sebab aku tak mengharap langsung aku dapat matrik , yelah dengan result ntah apa-apa aku tu , mana mungkin aku layak ke tempat yang dikatakan untuk golongan pandai tu . Tapi dah tertulis rezeki aku , dapat tawaran ke matrikulasi . Dalam UPU pun ada juga kos bukan sains yang aku minta tapi mungkin memang rezeki aku masih dalam bidang sains , aku dapat Diploma Teknologi Polimer di UiTM . Memandangkan dua-dua tawaran pun dalam bidang sains , maka memang aku perlu meneruskan pengajian dalam bidang sains la kan . Haha .

Setelah itu , aku pun bergelar pelajar matrikulasi . Masa mula-mula aku agak takut juga sebab tahu basic sains aku sangat lemah , Add Math pun tak lepas . Tapi pelik jugak masa di Matrik aku faham benda yang aku tak faham masa kat sekolah , hairan aku . Kenapa dulu aku tak boleh jawab langsung Addmath tu? Sedangkan di matrikulasi lebih rumit . Mungkin cara pengajaran berbeza dan aku lebih boleh menerima cara pengajaran di Matrikulasi berbanding di sekolah . Semester pertama pointer aku alhamdulillah cukup tinggi bagi aku tapi semester 2 dan 3 aku mengalami kemerosotan yang agak kritikal sampaikan aku menangis tengok keputusan semester 2 aku . Masa tu aku dah rasa putus asa sangat , sama perasaannya masa aku tengok result Addmath aku dulu . Berulang kali aku cakap dalam hati . 'aku taknak belajar sains dah,aku taknak' 

Betul kata orang jika kita bijak semasa alam persekolahan , belum tentu kita akan berjaya di alam universiti . Kalau dah rasa masa sekolah dulu kita rajin belajar , masuk U kita kena berlipat kali ganda rajin belajar . Aku melakukan hal yang sebaliknya , aku leka dengan diri aku sendiri . Semester 4 tak tahulah macam mana result aku . Nak menyesal pun dah tak berguna . Jadi mungkin langkah aku dalam bidang sains bakal terhenti setakat di matrikulasi . Bukan aku tak mahu teruskan , tapi aku dapat rasa yang aku dah tak mampu . Sebab itu dalam UPU aku tak letakkan satu pun kos sains . Aku tak kisah pandangan orang pada aku nanti , 'student matrik tapi belajar kos tak ada kena mengena pun .' Aku dah rasa pahit getir menjadi seorang pelajar sains . Ya , aku akui sains memang sangat menyeronokkan , aku bakal merindui semua itu tapi demi masa depan aku , aku terpaksa hentikan langkah aku dalam bidang sains . Rezeki ada di mana-mana kan? Aku percaya pada rezeki Allah . :)

2 comments:

Anonymous said...

Assalammualaikum sis..I am currently a PDT student and we share the same story..haha..I would like to ask u how to know kita layak utk ke sem 3 if x dpt ambl slip pspm 2 or x tau dpt pointer brapa sblm pndftrn? please help me..

Nur Azila Ismail said...

@Anonymous wsalam.. :) congrats for being a pdt student :D hehe according to ur question, utk sem 3, result sem 1 dan 2 campur kan lepastu bahagi 2, kalau lepas 2.00 u may proceed to sem 3, kalau x lepas, u will get a warning letter if i am not mistaken.. :) result utk sem 2 bleh cek thru fon or web masa cuti :)

Related Posts with Thumbnails