Tuesday, June 11, 2013

D :)

Assalamualaikum.. Actually saya berniat nak tulis entri ini dalam minggu pertama lepas habis matriks tapi sebab terjadinya sesuatu waktu itu , I cant fulfil my promise to write this entry . Yeah , everytime I think about our friendship , the first thing that came across my mind is 'Am I dreaming??' Yup , sampai sekarang masih rasa macam mimpi dengan semua yang dah jadi . The moment from we still stranger to each other until we come close friend . Semua rasa macam mimpi . But this is reality and I am so happy to know you .


macam apa je tangkap gambar depan pintu :D
Inilah tempat pertama saya nampak dia . Bermula daripada sekadar tengok suka-suka . Sampailah berniat nak berkawan . Tapi saya tahu semuanya tak mudah . Dengan jumlah pelajar yang ramai sangat , peluang sangat tipis bagi diri saya untuk tahu pasal dia . Yeah , I dont know anything about him . Yang saya yakin umur dia 18 tahun . Haha ! And I am sure he is a PST student sebab dia guna lecture hall 4 . Thats the only thing I know on that time . Tak kenal langsung kawan-kawan dia or anything . Tak tahu macam mana satu hari tu nekad to find him in FB . Yeah maybe orang akan cakap 'Eii , tak malu nya , perempuan cari lelaki' . Yeah I know people will say that . Tapi dorang tak tahu apa-apa . Tak tahu yang saya ikhlas nak kenal dengan dia . 


haha scroll Timeline just to find this :)

Then finally I found his Facebook . Ya , tq FB for helping me started the first conversation . Saya hantar chat dan dia balas . Memang lah takut kan , mana tahu dia tak balas . Tapi dia balas and he is so nice . Peramah . Sorry sebab pernah ingat awak seorang yang sombong . Hehe . Tak pernah tengok dia senyum . Dalam FB tu lah baru nampak ada gambar dia senyum . Yeah actually dia memang suka senyum . 13 Oct 2012 kami jadi kawan , sejak tu setiap 13hb seterusnya merupakan hari akan saya ingat .

Apa yang buat saya terharu dan kadang-kadang tak percaya dengan persahabatan ini ialah kami memang bemula dengan tak kenal langsung antara satu sama lain . Tak wujud langsung perkaitan untuk dikaitkan . Yang berkait hanyalah sama-sama belajar di tempat yang sama . Itu saja . Sebab tu ramai yang pelik macam mana boleh kenal . Bila diceritakan , ada yang berkerut dahi , pandang sinis . Yeah , maybe because I am the one who start everything . Sebagai seorang perempuan , maybe tak sesuai saya buat macam tu . Tapi saya tak nak menyesal sebab tak berkesempatan tahu siapa dia . Mungkin memang ditakdirkan kenal cara macam tu kot kan ? Hehe :)

Masa mula-mula memang dia tak tahu langsung saya ni yang mana . Selalu je suka usik dia cakap nampak dia kat sini la kat sana la , memang seronok mengusik dia sebab dia memang sangat sporting . Bila saya kacau dia , dia kacau saya balik . Sampai lah satu hari saya dah tak dapat kacau dia . Boleh pulak dia dah cam saya yang mana . So mulai daripada hari tu no more hide and seek game . Haha dah tak dapat bergurau macam tu dah . Tapi hebat juga la dia , sekejap je dah boleh tahu saya yang mana dalam ramai gila pelajar perempuan dekat tempat kami belajar . Yeah , awak hebat :) Lepas dia dah tahu saya yang mana , saya rasa segan sangat dan fikir layak ke saya nak kawan rapat dengan dia . 

Masa awal perkenalan memang saya takut kalau saya boleh kawan dengan dia untuk jangka masa yang pendek saja . Sebab saya takut dia tak nak berkawan sebelum dia kenal sifat saya yang sebenarnya . Yelah people will always judge others . Saya takut jika dia salah faham sebelum dia sempat kenal betul-betul dengan saya . Tapi alhamdulillah , hampir setiap hari kami akan bersembang kecuali kalau busy . Day by day , we become close dan dia kata dia selesa kawan dengan saya . Sejak daripada tu , kami pernah keluar sekali . Tak ke mana pun just around kolej kami , pergi makan , borak-borak . Thats all .


saya dan si tinggi :P
Setiap persahabatan pasti ada cabarannya . Cabaran persahabatan kami apabila orang tersalah anggap hubungan kami . Dia betul-betul rasa terganggu masa tu . Dia tak suka orang cakap macam-macam tentang saya , masa tu kami agak renggang . He need some time to think about everything . On that time I felt so sad , sebab saya dia jadi tension . Too many peoples talked about us . Tak tahu daripada fakta mana diorang dapat dan akibatnya hubungan kami renggang .

Tapi alhamdulillah semua tu sementara saja dan lepas tu kami berbaik semula . Yeah i'm so happy . Yelah bila kita dah hari-hari berbual . Bila tiba-tiba tak dapat berbual , for sure i feel sad . Bila dah berbaik , alhamdulillah sangat-sangat . Tapi lepas tu kami dah tak keluar berdua lagi . Bersyukur pada Allah sebab dah tunjukkan jalan yang terbaik . 

Dia seorang kawan yang baik dan memahami . Dia juga seorang pendengar yang setia . Kalau ada masalah dia suka jadi pendengar saya dan setiap kali itulah dia akan menasihati saya . Dia juga selalu berkongsi masalah dengan saya sejak dah lama berkawan . Dia juga seorang yang pelik kadang-kadang dan sukar diduga . Hahah jangan marah :P Dia sangat kuat mengusik dan kelakar orangnya . Kalau tengok orangnya macam pendiam tapi sebaliknya , dia sangat happening bagi saya . Tak pernah rasa bosan walaupun dulu hari-hari chat . Haha .

Dia banyak nasihatkan saya tentang diri saya . Tentang perangai saya yang dia kata terlalu baik . Dia minta saya ubah banyak hal dalam diri saya sebab tak nak orang buli saya macam selalu . Dia kawan yang baik , dia ambil berat tentang saya dan selalu ada bila saya perlukan dia . Tq sangat-sangat :) Saya seronok dapat kenal dia di matriks . Dia juga dah kenalkan saya dengan seorang kawan dia yang saya panggil adik sampai sekarang :) Adik banyak bantu saya masa saya dengan dia ada masalah . Saya bersyukur sempat kenal dengan dia .


from left : Raid , me and Danial
Masa hari lahir saya , dia ada berikan sesuatu . Walaupun masa tu hubungan kitorang masih tak berapa baik tapi saya rasa terharu sebab dia berikan hadiah yang akan saya simpan dan sayang . Masa tu juga saya berikan dia sesuatu yang pernah saya tulis di blog ini dulu . Dia nampak terkejut sangat masa saya bagi jersi tu . Mungkin orang fikir saya bagi jersi tu untuk ambil hati dia , tapi tak . Saya bagi sebab dia banyak luangkan masa dia untuk saya masa saya ada masalah . Dia sentiasa ada untuk tenangkan saya . Saya happy sangat sebab dia suka hadiah tu . Tapi yang lawaknya saya bagi dia saiz M , sedangkan dia seorang lelaki yang kurus kering . Haha jangan marah :P Jadi sampai sekarang tak kesampaian hajat nak tengok dia pakai jersi tu . Dia kata nak kecilkan dulu and then nanti dia akan send gambar ^^

Little^^
Beberapa hari sebelum habis matriks dia hantar chat kat fb kata kalau boleh hari terakhir nanti dia nak jumpa saya kejap sebab nak bagi surat . Dalam hati rasa sedih jugak sebab bila matriks habis entah bila kan dapat jumpa lagi . So , saya pun prepare la sesuatu untuk dia . Saya pun sediakan satu surat juga . Maybe yang terakhir . On the last day lepas habis fizik paper 2 kitorang pun jumpa . Saya nampak dia pakai kemeja kuning tu . Penuh sejarah kot . Haha the first time jumpa dulu dia pakai kemeja tu , kali terakhir jumpa ni pun dia pakai kemeja tu . Rasa terharu jugak sebab tak sangka dia pakai baju tu untuk hari terakhir saya nampak dia . Haha thanks so much! I really appreciate that . Kitorang borak-borak buat kali terakhir . This time kitorang banyak diam je . Actually i have so many things to say but ... ntahla maybe rasa sedih buat lidah pun rasa kelu je . Haha opss dont worry kitorang tak jumpa berdua pun , kawan ada sekali :)

our last photos
Thank you Encik MDK sebab sudi berkawan dengan saya sampai sekarang . Allah je dapat balas semua kebaikan awak . Thanks sebab selalu dengar masalah saya , isi masa lapang saya dengan berbual-bual tiap-tiap hari , tunaikan janji-janji , protect saya drpd orang yang kacau saya , jadi lelaki pertama dan terakhir yang saya rapat masa kat matriks , ada masa birthday saya , bagi Little kat saya , surat bersampul kuning , belanja makan , pergi rumah hantu . Haha semua laaaaah :) Saya harap jarak takkan putuskan persahabatan kita . Insyaallah .

one big smiley for me ^^

As u said in the letter , our friendship is the lovely one , tq so much ! :) Insyaallah saya pun takkan lupakan semuanya . TQ for everything ~ Friends Forever !

Here , 13 come again , happy friendship day ^^,

p/s : novel tak siap sebab pelakon utama dah pulang ke Shah Alam :P

Related Posts with Thumbnails