Sunday, October 12, 2014

Watch Your Words!



Hari ni agak menggelegak hati angkara seseorang. Kawan. Tapi apa dia cakap memang tahap mengguris perasaan dan merendah-rendahkan aku yang dah memang kurang ketinggian ni. Kenapa mulut awak ni agak tidak ada pertimbangan di saat berkata-kata? Enak saja mulutmu berbicara! Grrrr!


Kadang-kadang kita tak rasa apa yang kita cakap buat orang lain terasa. Tapi serius memang terasa lah. Lama dah aku pendam tapi bila dah banyak kali sangat, rasa nak meletup jugak lah. Nasib dalam mesej je, kalau depan-depan memang dah keluar asap dah!! 

Berbudi bahasa lah sikit dalam bercakap. Jangan rendahkan orang lain, kita bukan hebat mana pun nak merendah-rendahkan tahap akademik orang lain. Memang betul aku tak pakar dalam hal-hal tu, takkan aku nak tipu kata aku hebat semata-mata nak nampak hebat? Tak, itu bukan aku. Bila aku kata aku tak tahu bererti aku memang tak tahu dan sebagai kawan, tak sepatutnya kau menghina taraf pendidikan aku, dari mana aku belajar, apa yang aku belajar, kenapa aku lanjutkan pelajaran dalam bidang ni. Ini semua rezeki Allah.

Bukan aku tak berusaha untuk faham apa yang aku belajar tapi setiap orang ada kelemahan masing-masing. Tak tahu lah kalau kau memang hebat dalam semua benda? Aku tak. Aku memang banyak kelemahan dalam pelajaran dan sedang cuba memperbaiki. Bila banyak kali sangat orang merendah-rendahkan kita, siapa yang boleh tahan kan? Tolonglah jaga lidah bila kita bercakap dengan orang. Fikir kalau kau kat tempat aku agak-agak kau boleh terima tak kalau aku cakap macam tu kat kau? Aku yakin kau pun akan hilang sabar.


Jadi, sama-sama lah kita jaga percakapan kita. Jangan sampai orang berkecil hati dengan kita. Sentiasa minta maaf, itu lebih baik :)

Sunday, October 5, 2014

THANK YOU READERS!

Assalamualaikum:)


Hari ni rasa nak cakap pasal anda, ye anda yang sedang membaca ni. Terima kasih sangat-sangat sebab sudi datang sini, baca blog ni. Yang tahla, saya rasa banyak membebel je kan? Haha :) Teringin la nak tahu, awak ni siapa? Datang tapi tak tinggalkan jejak pun ye. Hehe saya nak cakap thanks kat awak ni.

Takpelah walaupun awak semua just jadi silent reader saje kat sini, tapi saya hargai sangat-sangat. Seronok la bila tahu ada orang baca apa saya tulis, walaupun tak best macam orang lain tapi korang still sudi jadikan blog ni bahan bacaan yang kebanyakannya tak berinfo pun, haha :P 

Saya just share pendapat, pengalaman, bersastera sikit kadang-kadang dan luahan hati pun banyak jugak kan. Haha thanks sangat untuk setiap view bagi setiap entri saya. Awak, kat tepi blog ni ada link facebook page saya, kalau sudi, like la ye. :) Fb dan twitter personal saya pun ada kat tepi ni, yang kartun dua orang mengintai tu. Haha :)

Menulis ni memang best, kita boleh cerita semua yang kita tak terluah pada manusia. Sedar atau tidak, mungkin anda pernah menjadi idea untuk saya menulis. Terima kasih untuk itu. Saya menulis sekadar untuk suka-suka dan agar tak lupa segala yang berlaku dalam hidup. Yelah kan otak manusia tak semua benda kita akan sentiasa ingat. Awak pun, mungkin lepas ni dah tak datang baca blog ini lagi kan? :)

Selagi saya ada, inilah cerita saya. Inilah hidup saya. Yang terkandung dalam ini sejak bertahun-tahun lamanya semuanya hasil tulisan saya. Harap anda terus membaca di sini, walaupun isinya kadang kala lebih kepada perasaan semata-mata :) Once again, terima kasih semua!

p/s: Pada yang tak pernah menulis entri, cubalah, menulis salah satu terapi untuk menenangkan minda :)
Related Posts with Thumbnails